Menu
Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB

Slår sammen to strømprosjekt på Haugalandet

De to sentralnettledningene mellom Sauda og Karmøy må erstattes med nye. For å sikre et raskere tempo for oppgradering av nettet, slås prosjektene sammen.

Av Egil M Solberg | 12.12.2023 10:24:27

Strøm: Dette medfører en samlet melding- og konsesjonsbehandling, mer effektiv tidsbruk og økt forutsigbarhet for de som blir berørt, melder Statnett på sine nettsider.

– Ved å håndtere oppgraderingen av de to ledningene som ett prosjekt i stedet for to, blir det en bedre prosess for de som blir berørt, vi får mer effektiv bruk av ressurser og vi starter opp trinn fire i områdeplanen tidligere enn først antatt, sier Elisabeth Vike Vardheim, konserndirektør for Nett i Statnett.

Fornyelse av de to sentralnettledningene som går fra Sauda til Karmøy inngår i trinn tre og fire i Statnetts områdeplan for Bergensregionen og Haugalandet.

Av de fem trinnene for nettutvikling på Haugalandet er de tre første trinnene allerede i gang og trinn fire starter nå.

Blåfalli – Gismarvik

Tidligere i år ble det gitt konsesjon til ny sentralnettledning mellom Blåfalli og Gismarvik i trinn to i områdeplanen, og de to nye ledningene fra Sauda vil derfor gå til Gismarvik i stedet for Karmøy.

Oppgradering av Sauda-Gismarvik 1 ledningen i trinn tre legger til rette for en økning i kapasitet på ca 500MW.

Nå starter trinn fire med å planlegge oppgradering av ledning nummer to fra Sauda til Gismarvik. Oppgraderingen av Sauda-Gismarvik 1 og Sauda-Gismarvik 2 blir fra nå ett prosjekt med felles konsesjonssøknad.

Ledningene mellom Sauda og Kårstø står tett ved hverandre i dag og det vil påvirke prosjektet i planleggingen, under bygging og i driftsfasen. I de opprinnelige planene skulle det være to ulike løp for å søke konsesjon.

Nødvendig å styrke strømnettet

Elektrifiseringen og arbeidet med å nå Norges klimamål skyter fart og Statnett opplever stor pågang fra aktører som ønsker å knytte seg til transmisjonsnettet over hele landet, spesielt rundt de store byene. Det økte behovet gjør det nødvendig å ruste opp strømnettet.

– Det er Statnetts oppgave å sørge for at det er nok strøm i nettet til enhver tid både til nye og eksisterende kunder og til industri og private forbrukere og det er behov for å øke tempo, for å nå dette målet, sier Elisabeth Vike Vardheim.

Trinnvis utvikling på Haugalandet:

* Oppgradere eksisterende ledninger
* Ny ledning Blåfalli-Gismarvik
* Oppgradering til 420 kV Sauda-Gismarvik, (samt Sauda-Samnanger i Vestland)
* Fornyelse av ledning nummer to mellom Sauda og Gismarvik
* Fornyelse og oppgradering av resterende anlegg
* Trinn fire og fem i områdeplanen legger til rette for kapasitet på 3400MW på Haugalandet.

Kilde: Statnett

Flere nyheter: