Menu
Ti år har gått siden forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi grep makten i Egypt i et militærkupp. Nå søker han en tredje periode som president. Her er han på talerstolen under FN klimakonferanse i Dubai tidligere i desember (AP Photo/Peter Dejong)

Ingen overraskelser i vente når Egypt holder valg

Egypt går til valg mens landet står i sin verste økonomiske krise noensinne. Misnøyen mot styresmaktene øker, men et regjeringsskifte er usannsynlig.

Av NTB | 08.12.2023 13:59:47

Politikk: Ti år har gått siden forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi grep makten i et militærkupp. Siden har han på brutalt vis styrt Egypt til randen av konkurs. Nå søker han en tredje periode som president.

Valgforberedelsene i den arabiske verdens mest folkerike land er massive i omfang. Nesten 10.000 valglokaler er satt opp, og over 15.000 valgfunksjonærer skal ta imot velgerne fra søndag til tirsdag neste uke. Resultatet er ventet 18. desember.

Meningsmålinger er ikke tillatt i Egypt, men misnøyen med Sisi er det siste året skutt i været, ifølge flere menneskerettighetsgrupper.

Presidentens forsøk på å kjøpe innbyggernes og omverdens gunst gjennom blant annet gigantiske infrastrukturprosjekter, finansiert med lån fra oljerike naboland, har fått dramatiske følger for økonomien. Det siste året har verdien til egyptisk pund falt som en stein.

Men Egypts rundt 110 millioner innbyggere kan neppe vente seg et brakvalg for opposisjonen. I valgene i 2014 og 2018 fikk Sisi begge gangene rundt 97 prosent av stemmene.

Valgene ble kalt en farse av opposisjonen, og gjennomføringen fikk kritikk av utenlandske observatører.

(©NTB)

Flere nyheter: