Menu
Presidentene Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Frank-Walter Steinmeier på Bellevue-slottet i Berlin fredag. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA / AP / NTB

Gaza kaster skygger over Erdogans Berlin-besøk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom fredag til Berlin for å ha samtaler med statsminister Olaf Scholz. Krigen i Gaza ser de to lederne svært ulikt på.

Av NTB | 17.11.2023 12:10:10

Politikk: Besøket er ventet å vare kun noen få timer, og Erdogan skulle etter planen returnere til Tyrkia fredag kveld.

Ved ankomsten i Berlin ble Erdogan møtt av et protestbanner med teksten «Ingen rød løper til islamisten Erdogan».

På Bellevue-slottet ble Erdogan tatt imot av Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. De to presidentene håndhilste, men ingen av dem smilte.

Erdogan og tyske myndigheter har svært ulike syn på krigen mellom Israel og Hamas. I tillegg har de høyst forskjellige forhold til Russland.

De to Nato-allierte landene har likevel flere grunner til å gjennomføre besøket. Den tyrkiske presidenten står overfor viktige lokalvalg i mars neste år og håper på drahjelp fra allierte. Bedre tilgang til EUs indre marked og liberalisering av visumregler kan bidra til å øke støtten i viktige velgergrupper.

Tysk-tyrkerne er den største innvandrergruppen i Tyskland, og omtrent tre millioner mennesker i Tyskland har tyrkisk bakgrunn.

Erdogans besøk finner sted dagen etter at Tyrkias nasjonalforsamling utsatte behandlingen av Sveriges Nato-søknad. Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ikke har ratifisert den svenske søknaden.

Tyskland er tradisjonelt en av Israels sterkeste støttespillere, men Scholz har ikke kritisert Erdogans uttalelser direkte. Han sa likevel at flere av anklagene mot Israel er absurde.

At Scholz ikke kritiserte Erdogan direkte er blitt tolket som et tegn på hvor viktig den tyske regjering mener det tyrkiske besøket er.

I samtalene med Erdogan framhevet Steinmeier Israels rett til å eksistere og forsvare seg selv, ifølge en talsperson for den tyske presidenten.

Tyrkia spiller en sentral rolle i håndteringen av flyktningstrømmen til Europa. Dette er et viktig spørsmål for Olaf Scholz, som leder en sårbar regjeringskoalisjon. Tyskland har tatt imot svært mange flyktninger og merker nå hvilken effekt dette har på velferdsstaten.

Det er likevel situasjonen på Gaza som er den største utfordringen for forholdet. Tidligere denne uka kalte Erdogan Hamas en frigjøringsorganisasjon. Han sa også at Israel er en terrorstat med ubegrenset støtte fra vestlige land.

(©NTB)

Flere nyheter: