Menu
EU-hovedkvarteret i Brussel, hvor det skal være enighet om en ny avtale om utfasing av kraftige klimagasser. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU-enighet om utfasing av kraftige klimagasser

Innen 2050 vil EU fullstendig fase ut kraftige klimagasser som inneholder fluor.

Av NTB | 05.10.2023 14:02:18

Vær: – Jeg er ekstremt stolt over at vi er kommet i mål med dette, sier danske Nikolaj Villumsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Villumsen tilhører det venstreorienterte partiet Enhedslisten og sitter i EU-parlamentet. Han forteller at parlamentet og EU-landene er enige om en avtale om såkalte F-gasser.

Blant disse er HFK-gassene, mye brukt i kjøleskap, varmepumper og aircondition-anlegg. Nyhetsbyrået Reuters skriver at det nå er enighet om at disse skal fases helt ut innen 2050.

Avtalen omfatter flere typer F-gasser, og Willumsen sier planen er å stanse bruken av alle innen 2050.

– Det er en markant bedring for klimaet vi har landet i dag. Det er ingen tvil om at dette kommer til å minske den globale oppvarmingen.

HFK-gassene ble tatt i bruk på 1990-tallet fordi de ikke ødelegger ozonlaget. At gassene sterkt bidrar til den globale oppvarmingen, har gradvis fått mer oppmerksomhet.

Den nye avtalen om gassene er ennå ikke offisielt vedtatt av EU-parlamentet og landene i unionen, men det antas at dette er en formalitet.

– Slike stoffer har en sterk negativ effekt på planetens helse og må fases ned. Avtalen er viktig skritt mot vårt felles mål om å bekjempe klimaendringene, sier Spanias klimaminister Teresa Ribera.

Det er utslipp av CO2 som utgjør den største menneskeskapte påvirkningen på jordas klima. Men målt per tonn har en del av F-gassene en «oppvarmende effekt» som er flere tusen ganger større.

(©NTB)

Flere nyheter: