Menu
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Pårørende til alvorlige psykisk syke etterlyser bedre krisehjelp

Moren til mannen som truet flere personer med kniv på Amandasenteret i forrige uke etterlyser bedre krisehjelp for pårørende. Moren er i sjokk og helt utkjørt. – Jeg tåler ikke mer, sier hun til Havis

Av tomas | 28.08.2023 09:22:06

Psykisk helse: To mødre fra Haugesund, med sønner som har alvorlige psykiske lidelser, etterlyser bedre krisehjelp for pårørende.

De to mødrene, som står anonymt fram i Haugesunds avis, har sønner som begikk to separate alvorlige hendelser i Haugesund i sommer. Den ene sønnen truet flere personer med kniv på Amandasenteret i slutten av juli, mens den andre morens sønn brukte en gasspistol til å kapre til seg en bil i Skjoldavegen i midten av august.

Felles for begge mødrene er at de mener de ikke ble godt nok ivaretatt i etterkant av episodene, skriver Haugesunds avis.

På bristepunktet

Begge mødrene sliter med skyldfølelse og angst og føler livet er satt på vent. Nå etterlyser de hjelp, men opplever et systemet ikke er tilpasset pårørende til alvorlige syke mennesker.

En av mødrene, som avisen kaller «Helene», sier at nå er det henne som trenger hjelp. Hun har nådd bristepunktet og opplever at hjelpen ikke finnes.

-Det er ingen som tenker på oss pårørende. Ingen fra kommunen, helsevesenet, eller andre instanser som tar en telefon og spør, «Helene», hvordan har du det? Hvordan går det med deg?». Vi har ikke noe kriseteam å henvende oss til når sånt som dette skjer. Jeg tåler ikke mer, sier «Helene» til avisen.

Kommunen svarer

Haugesund kommune opplyser overfor avisen at det finnes et kriseteam. Direktør for helse, omsorg og sosiale tjenester i Haugesund kommune, Knut Arne Askeland forteller at de også har Veiledningssenteret for pårørende og at kommunen har flere lavterskeltilbud knyttet til samtaleterapi som skal følge opp pårørende til psykisk syke.

– Selv om vi har tilbud, beredskap og rutiner, så det er lett å forstå at en del pårørende opplever et større hjelpebehov enn tilbudet er dimensjonert for å dekke, sier Askeland til avisen.

Begge mødrene har benyttet seg av Veiledningssenteret, men etterlyser flere og bedre tilbud for pårørende.

Flere nyheter: