Menu
USA anerkjenner fortsatt ikke Nicolás Maduro som Venezuelas legitime president. Her er han fotografert under klimatoppmøtet i Egypt i november, sammen med blant andre EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: AP / NTB

USA anerkjenner fortsatt ikke Maduro som legitim president

Opposisjonen i Venezuela har oppløst sin såkalte regjering, men USA nekter fortsatt å anerkjenne Nicolás Maduro som landets legitime president.

Av NTB | 04.01.2023 14:14:52

Politikk: På fjorårets nest siste dag vedtok den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen å oppløse Guaidós såkalte regjering.

USA understreker at de fortsatt vil støtte «Venezuelas demokratiske opposisjon», men tonen overfor Maduro har vært langt mildere under president Joe Biden enn under Trump.

Opposisjonen i landet åpnet samtidig for forhandlinger med Maduro, og tre av de fire største opposisjonspartiene stilte seg bak beslutningen om å avslutte det de omtalte som «Guaidós oppdiktede presidentskap».

En meningsmåling utført av det venezuelanske universitetet Andres Bello i november viste at kun 6 prosent av befolkningen ville ha stemt på Guaidó dersom han hadde stilt til valg som president.

Guaidó nøt en tid stor popularitet, og den såkalte overgangsregjeringen fikk kontroll over den venezuelanske statens verdier i USA. Siden har oppslutningen dalt, mens Maduro har styrket sin makt i landet.

Biden sendte i fjor flere høytstående delegasjoner til Venezuela, noe som blant annet resulterte i løslatelse av fengslede amerikanske statsborgere og nye lisenser for amerikanske oljeselskap.

(©NTB)

Flere nyheter: