Menu
Drammen kommune gjør flomsikringstiltak med tanke på de store vannmengdene som kommer nedover Drammensvassdraget. Det tar flere dager før toppen er nådd, for vann fra blant annet elva Begna ved Bagn i Valdres havner i Drammensvassdraget til slutt. Foto: Cornelius Poppe / NTB

50-årsflom flere steder i landet

15 av NVEs målestasjoner viser 50-årsflom onsdag morgen. Drammensvassdraget er ventet å stige én til tre meter de neste dagene.

Av NTB | 09.08.2023 09:27:09

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi ser at mange av stasjonene ligger kjempehøyt alle sammen. Rødt nivå er 50-års gjentakelsesnivå – det er sjelden. Det vi ser nå, er svært alvorlig, sier Elin Langsholt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

Flomtoppen vil trolig komme før helga, ifølge NVE.

– Dette går fortere enn vi hadde ventet. Flomtoppen kan komme allerede fredag, men i hvert fall i løpet av helga, sier hydrolog Elise Trondsen i NVE til NTB.

Slik situasjonen ser ut nå, er det øvre del av Viken og Innlandet som rammes mest de neste dagene. Blant annet er Drammensvassdraget ventet å stige én til tre meter de neste dagene, ifølge VG.

– Vi er særlig bekymret for Drammensvassdraget, sier Trondsen til NTB.

Det skal regne mindre de neste dagene, understreker Trondsen. Likevel kan konsekvensene bli dramatiske flere steder, fordi det allerede er høy vannføring.

– Målestasjonene våre har hatt målinger imellom 50 og 100 år, enkelte av dem har aldri hatt så høye verdier, sier hun.

Trondsen sier at det også er høy vannføring i Glomma og Mjøsa. Hun understreker samtidig at flomtoppen allerede er nådd enkelte steder, særlig i mindre elver.

(©NTB)

Flere nyheter: