Menu
I mars i fjor ba El Salvadors president Nayib Bukele kongressen om å erklære unntakstilstand og suspendere flere konstitusjonelle rettigheter som en del av kampen mot de kriminelle gjengene. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB

43.000 gjengmedlemmer skal fortsatt være på frifot i El Salvador

Til tross for at myndighetene i snart to år har slått hardt ned på kriminalitet, går fortsatt 43.000 gjengmedlemmer løs i El Salvador, viser et dokument.

Av NTB | 27.09.2023 16:52:30

Kriminalitet og rettsvesen: Det er nyhetsbyrået Reuters og organisasjonen Insight Crime har fått tak i det hemmeligstemplede dokumentet, som er verifisert av politiet i El Salvador.

Dokumentet på 19 sider er datert 1. september og stammer fra landets nasjonale sivilpoliti. Det viser at politiet tror at 42.826 mennesker med gjengaffiliasjon fortsatt går fri. Av disse regnes over 20.000 for å være aktive gjengmedlemmer.

I mars i fjor ba president Nayib Bukele landets kongress om å erklære unntakstilstand og suspendere flere konstitusjonelle rettigheter som en del av kampen mot de kriminelle gjengene i landet. Siden har over 72.000 mennesker blitt fengslet.

El Salvador har 6,6 millioner innbyggere, så om man legger til grunn sivilpolitiets estimater, er én av 57 salvadoranere et gjengmedlem.

Verken myndighetene eller sivilpolitiet har ønsket å kommentere dokumentet.

Menneskerettighetsgrupper sier dokumentet reiser spørsmål om hvor lenge regjeringen planlegger å holde aksjonen gående, gitt beregningene på hvor mange salvadoranere som er knyttet til kriminelle grupper, og hvor nært de over 70.000 menneskene som er fengslet, er tilknyttet disse gruppene.

(©NTB)

Flere nyheter: