Menu
Sikkerhetsvakter beskytter bilen som frakter Imran Khan til rettsmøtet tirsdag denne uken. Kahn møtte i retten i Islamabad og risikerer å bli tiltalt for å ha oppildnet til vold. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

16 personer for retten etter opptøyer i Pakistan

En militærdomstol i Lahore startet torsdag behandlingen av voldsanklager mot 16 personer i forbindelse med pågripelsen av tidligere statsminister Imran Khan.

Av NTB | 25.05.2023 15:48:56

Krig og konflikter: Det var en sivil domstol i den østlige byen Lahore som besluttet at sakene mot de 16 bør behandles av det militære rettsapparatet, som vanligvis tar seg av saker som gjelder trusler mot statens sikkerhet.

Khan ble arrestert 9. mai for økonomiske misligheter, men bare to dager senere kom Pakistans høyesterett til at pågripelsen var ulovlig. Da hadde Khans store tilhengerskare allerede demonstrert for lengst. Rasende folkemasser stormet militærforlegninger og stakk i brann huset til en framtredende general i Lahore.

Flere tusen personer er blitt anholdt i kjølvannet av de voldsomme protestene.

En av de 16 som nå blir stilt for en militær domstol, er medlem av Khans politiske parti. Han er blitt utpekt av Khan selv til å stille i det neste lokalvalget, opplyser Azhar Siddique til Reuters. Han er en av lederne for Khans team av advokater.

Militære domstoler opererer under andre regler enn rettsvesenet for øvrig. Rettssakene blir ført for lukkede dører, og mediene har ingen adgang. Menneskerettighetsgrupper kritiserer all hemmeligholdelsen rundt rettsbehandlingen.

Militære ledere har gjennom tre kupp styrt Pakistan gjennom halvparten av landets historie siden opprettelsen i 1947.

(©NTB)

Flere nyheter: