Menu
Joel Eriksson Eik jubler med lagkameratene etter å ha scoret målet som sendte Sverige til VM-semifinale i ishockey for første gang siden 2018. Foto: Darko Vojinovic, AP / NTB

Zuccas klubbkompis sendte Tre Kronor til VM-semifinale – slo Finland i forlengning

Storfavoritt Sverige slet med å score i VM-kvartfinalen i ishockey mot Finland, men Joel Eriksson Ek ordnet 2-1 etter 5.54 i forlengningen.

Av NTB | 23.05.2024 23:09:37

Sport: Mats Zuccarellos klubbkamerat i Minnesota Wild styrte inn et skudd fra Victor Hedman i spill fire mot tre mens finske Konsta Helenius satt utvist. Dermed er Tre Kronor for første gang siden 2018 klar for medaljekamp i VM.

– «Skitroligt», meldte matchvinneren overfor Viaplay.

Motstander i semifinalen lørdag blir vertslandet Tsjekkia, etter at Pavel Zacha scoret kampens eneste mål mot USA.

– Det var deilig at vi greide å avgjøre. Nå gleder vi oss til å reise til Praha og få en fantastisk ramme om semifinalen der, sa Ek.

Canada og Sveits vant tidligere torsdag og sørget for at tre av fire semifinalister er fra Norges gruppe.

Samtidig danset Tre Kronor gjennom den andre gruppen med sju strake seire og maksimale 21 poeng. Men utfallet av naboduellen ble alt annet enn opplagt. Et finsk lag med bare tre NHL-spillere mot Sveriges 18 tettet igjen og holdt nullen i de to første periodene selv om Sverige vant skuddstatistikken henholdsvis 13-5 og 11-3.

Det jevnet seg ut i den tredje perioden, men etter 55.02 kom åpningen. Iiro Pakarinen gikk på en finte, og Rasmus Dahlin føk forbi ham. Så skjøt han mellom beina på keeper Emil Larmi fra spiss vinkel.

Forlengningen var målløs til Helenius ble utvist for å holde igjen Adrian Kempe. I fire mot tre scoret Sverige vinnermålet.

Canada vant 6-3 over Slovakia og møter Sveits i semifinalen. Sveitserne slo Tyskland 3-1.

Finland gjorde et dårlig gruppespill og ville vært utslått før cupspillet om ikke Østerrike hadde tapt for nedrykksklare Storbritannia i siste runde. Tre seire, fire tap og 10 poeng var fasit for finnene i Norges gruppe.

Det så ut til å sende Sverige til semifinale, men Finland hevet seg til en desperat spurt, og 58 sekunder før slutt lå pucken i Sveriges mål. Hannes Björninen var sterk inne foran mål og styrte inn Valtteri Puustinens skudd.

(©NTB)