Menu
Ukraina har mottatt mye hjelp fra Vesten siden starten av invasjonen i februar i fjor, men president Zelenskyj har lenge vært tydelig på at de ukrainske styrkene trenger mer våpen. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

Zelenskyj sier motoffensiven må vente

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet trenger mer tid før det kan starte motoffensiven mot Russland, men ifølge Wagner-sjefen er den allerede i gang.

Av NTB | 11.05.2023 13:44:13

Politikk: Den mye omtalte våroffensiven kan fort bli avgjørende for krigen og endre frontlinjer som har vært fastlåst i flere måneder. Men fortsatt venter Ukraina på vestlig støtte som er nødvendig for å klare nettopp dette, ifølge Zelenskyj.

– Så vi må vente. Vi trenger fortsatt litt tid. Vi ville mistet mange mennesker, sier han i et intervju med blant annet BBC i Kyiv.

Ukraina har mottatt mye hjelp fra Vesten siden starten av invasjonen i februar i fjor, men presidenten har lenge vært tydelig på at de ukrainske styrkene trenger mer våpen.

– Med det kan vi gå fremover og lykkes, sier Zelenskyj.

De siste ukene har ukrainske myndigheter forsøkt å senke forventningene om et gjennombrudd. I dag er omtrent en femdel av Ukraina under russisk kontroll.

Til BBC sier Zelenskyj likevel at han tror ukrainske styrker kan gjenvinne landområder okkupert av Russland.

– Vestlige sanksjoner har hatt stor innvirkning på den russiske forsvarsindustrien, med uttømte rakettlagre og mangel på artilleri. De har fortsatt mye på lager, men vi ser allerede at de har redusert angrepene per dag i noen områder.

– Zelenskyj er villedende når han sier at offensiven ennå ikke har begynt. Ukrainske operasjoner er dessverre delvis vellykket, sa Prigozjin som svar på et mediespørsmål på Telegram om den ventede offensiven.

Reuters skriver at de ikke har kunnet bekrefte Prigozjins påstand. Russiske styrker, med Wagner i spissen, har ført an i et blodig angrep på Bakhmut i Ukrainas østlige Donetsk-region siden i fjor sommer.

Onsdag sa både Prigozjin og Ukraina at ukrainske styrker har hatt framgang og drevet russiske styrker tilbake sørvest for den krigsherjede byen.

I intervjuet sier presidenten at ukrainske styrker, flere av dem trent av Nato-land, er «klare», men at militæret fortsatt «trenger noen ting», som pansrede kjøretøy.

Leiesoldatgruppen Wagners mektige sjef, Jevgenij Prigozjin, mener Zelenskyj farer med løgn når han sier at motoffensiven må vente. Ifølge russeren har ukrainske styrker begynt motangrepet og omringingen av Bakhmut.

(©NTB)