Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom lørdag kveld Berlin. Foto: Javad Parsa / NTB

Zelenskyj sier at han har ankommet Tyskland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at han har ankommet Tyskland for et ventet besøk.

Av NTB | 14.05.2023 05:14:16

Politikk: Det har vært ventet at Zelenskyj ville reise videre til Tyskland etter et besøk i Italia lørdag.

– Allerede i Berlin, tvitrer Zelenskyj. Videre skriver han «våpen, kraftig pakke, luftforsvar, gjenoppbygging, EU, Nato, sikkerhet». Zelenskyj var sist i Tyskland under den store sikkerhetskonferansen i München like før krigen brøt ut.

Tyskerne kunngjorde en ny militær hjelpepakke til Ukraina lørdag. Den inkluderer kampkjøretøy, 30 stridsvogner og luftvernsystemer og er verdt drøyt 31 milliarder kroner. Pakka er den største Berlin har lovet til nå i krigen, og det ble samtidig gjentatt at Kyiv vil støttes så lenge det er nødvendig. Landet har også tatt imot rundt en million ukrainske flyktninger.

Søndag tildeles Zelenskyj den anerkjente Karlsprisen i tyske Aachen, på vegne av det ukrainske folk. Prisen gis for innsats for europeisk samling og er oppkalt etter frankerkongen Karl den store – i mange land kjent som Charlemagne – som ble utropt til tysk-romersk keiser i år 800.

– Ønsker Tyskland en ukrainsk seier, eller holder det at krigen tar slutt? Det vil være viktig for Zelenskyj å høre direkte fra statsministeren hva han tenker, sier Mölling.

Han sier videre at den ukrainske regjeringen trolig er bevisste behovet for å sikre seg støtte fra de allierte som hjelper dem økonomisk.

– Ukraina trenger økonomisk støtte til å betale gjelda så landet ikke går konkurs, og Tyskland spiller en stor rolle der. Og Ukraina ser nok at andre emner begynner å havne i forgrunnen, sier Mölling.

På en Ipsos-måling i januar hadde andelen tyskere som mente at landet ikke har råd til å støtte Ukraina økonomisk på grunn av levekostnadskrisen, økt med 9 prosentpoeng til 56 prosent.

Den samme målingen viste en nedgang i oppslutningen rundt å ta imot flere ukrainske flyktninger og å forsyne Ukraina med militærhjelp.

Tyskland, Europas største økonomi, ble gjenstand for kritikk i krigens tidlige fase for det noen mente var en nølende respons. Siden har det blitt en av de største bidragsyterne til Ukraina i form av økonomi og militærhjelp, foran andre europeiske stormakter som Frankrike.

Zelenskyj ønsker trolig nå finne ut hvordan statsminister Olaf Scholz ser for seg at krigen skal ta slutt, sier nestleder Christian Mölling i Tysklands utenrikspolitiske selskap (DGAP).