Menu
Moldovas president Maia Sandu, ønsker nabo og president i Ukraina Volodymyr Zelenskyj velkommen til det andre møtet i Det europeiske politiske fellesskapet (EPF) ved slottet Mimi i landsbyen Bulboca i Moldova torsdag. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Zelenskyj: Russland vil sluke alle sine naboer som ikke er medlemmer av Nato

Ukrainas presidenten Volodymyr Zelenskyj sier at Russland er redd for Nato, men er rede til å sluke alle sine naboland som ikke er med i alliansen.

Av NTB | 01.06.2023 13:08:54

Politikk: Den ukrainske presidenten var hedersgjest og første taler da 47 statsledere fra hele Europa møttes i Moldova, bare 20 kilometer fra grensen til Ukraina. Møtet i Moldova er det andre i Det europeiske politiske fellesskapet (EPF) som favner alle frie demokratier i Europa, uavhengig om de er medlemmer av EU, Efta eller andre allianser.

Zelenskyj var klar i sin tale til sine folkevalgte kolleger, om viktigheten av å stå sammen overfor Russland.

– Russland er redd for Nato og prøver bare å sluke landene rundt som ikke er en del av den felles sikkerheten det gir. Og Russland vil innlede en kald krig hvis de mislykkes i å svelge sine naboland, sa Zelenskyj.

Han refererte til situasjonen i Moldova, der Russland i utbryterrepublikken Transnistria har utplassert rundt 1500 soldater i det de om taler som en fredsbevarende styrke.

– Russland kan bare «tine» denne kalde krigen og innlede et angrep på Moldova. Hvor lenge skal Europa tolerere dette – dette spørsmålet er allerede mer enn 30 år gammelt, og det er verdt å svare på, sa Zelenskyj.

Den russiske invasjonen i Ukraina preger hele toppmøtet.

(©NTB)