Menu
Russland hjelper land med energi og mat i bytte mot anerkjennelse av den ulovlige annekteringen av Ukrainske områder, hevdet Zelenskyj fra talerstolen i FN-bygningen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Zelenskyj: Russland bruker mat og energi som våpen i krigen

Russland utnytter verdens mangel på mat og energi til å vinne seg allierte i krigen mot Russland, sa Ukrainas president til FNs hovedforsamling.

Av NTB | 19.09.2023 21:03:16

Politikk: Russland hjelper land med energi og mat i bytte mot anerkjennelse av annekteringen av Ukrainske områder, hevdet Zelenskyj. Han advarer nasjoner om å sette sin lit til Russland.

– Man kan ikke stole på ondskap – bare spør Prigozjin, sa Zelenskyj, med henvisning til Wagner-lederen som døde på mistenkelig vis i en flystyrt i august.

Han talte til FN-forsamlingen på engelsk ikledd sitt karakteristiske militærgrønne antrekk. Russlands delegater satt og noterte under innlegget.

– Aggressoren bruker mange andre ting som våpen, og de blir ikke bare brukt mot vårt land, men også mot dere, sa han.

– Blant annet brukes også barn som våpen i krig, ved at Russland bortfører ukrainske barn og indoktrinerer dem. De barna blir i Russland opplært til å hate Ukraina, og alle bånd til familiene blir brutt. Dette er åpenbart et folkemord, sa Zelenskyj.

Han avsluttet talen med å invitere verdenslederne til en fredskonferanse.

– Vi planlegger en global fredskonferanse. Jeg inviterer alle dere – alle som ikke tolerer aggressive angrep – å forberede dere til konferansen, sa han.