Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble torsdag tatt imot av Moldovas president Maia Sandu som første gjest under det europeiske toppmøtet. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB

Zelenskyj i Moldova for å delta på europeisk toppmøte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom torsdag morgen Moldova for å delta på et europeisk toppmøte.

Av NTB | 01.06.2023 08:58:59

Krig og konflikter: Fra Norges side deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I en melding på Telegram skriver Zelenskyj at han skal ha mange bilaterale møter, og at diskusjonene blant annet dreier seg om jagerfly.

– Vi utvikler en koalisjon av jagerfly og tilbyr en koalisjon av «patrioter». EU, Nato, fredsformel. Alt for å beskytte fremtiden vår, skriver Zelenskyj.

Moldova er i likhet med Ukraina en tidligere Sovjet-republikk som erklærte uavhengighet da Sovjetunionen brøt sammen for over 30 år siden.

Konferansen er den største i sitt slag som noen gang er arrangert i landet, og moldovske myndigheter sier den er et skritt i retning av å bli medlem av EU. Moldova fikk status som kandidatland i juni 2022.

Møtet blir holdt på et vinslott 35 kilometer utenfor hovedstaden Chisinau. Moldova har tre millioner innbyggere. Utbryterrepublikken Transnistria har siden 1990 vært kontrollert av russiskvennlige separatister.