Menu
KInas president Xi Jinping (t.v.) er på sitt første utenlandsbesøk etter at han nylig ble gjenvalgt for fem nye år. Turen gikk til Moskva og president Vladimir Putin (t.h.) og med seg hadde han et forslag til fredsplan for Ukraina. Foto: Sputnik / AP / NTB

Xi og Putin møttes i over fire timer – samtalene fortsetter tirsdag

Russlands president Vladimir Putin fikk mandag besøk av Kinas leder Xi Jinping. De to omtalte hverandre som kjære venner og rundet av kvelden med felles middag.

Av NTB | 20.03.2023 21:24:05

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi har mange felles mål, slo Xi fast da han ankom Kreml. Kinas president kom deretter med en hyllest av Putin.

– Takket være ditt sterke lederskap har Russland de siste årene gjort betydelige fremskritt for å oppnå velstand. Jeg er sikker på at folket vil gi deg sterk støtte i dine gode gjøremål, sa Xi med henvisning til neste års presidentvalg.

Putin kvitterte med å rose Kinas president, som nylig ble gjenvalgt for fem nye år.

Kina har ikke fordømt den russiske invasjonen av Ukraina og har heller ikke sluttet opp om internasjonale sanksjoner mot Kreml.

– Du griper den internasjonale situasjonen an med et balansert syn, sa Putin.

De to lederne hadde mandag en fire og en halv times uformell samtale, som de rundet av med felles middag der sjømat fra Stillehavet og viltstek i kirsebærsaus sto på menyen, opplyser Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Ifølge ham ga Putin i løpet av samtalen Xi en «detaljert forklaring» på hva Russland holder på med i Ukraina. De offisielle samtalene mellom de to lederne finner sted tirsdag.

Det kinesiske forslaget har fått en kjølig mottakelse i USA og Nato, men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har derimot stilt seg mer åpen til deler av planen.

– Kina er klar til å forsvare en verdensorden basert på folkeretten sammen med Russland, sa Xi til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass ved ankomsten.

Fra russisk side blir besøket sett på som bevis på kinesisk støtte i møte med fiendtlige vestlige land, som Kreml hevder vil ødelegge og isolere Russland.

– På en eller annen måte, så kommer spørsmål som er reist i Kinas plan for Ukraina, til å bli berørt under forhandlingene. President Putin kommer til å gi en utfyllende forklaring på Russlands standpunkt, sa Peskov.

Han anklaget samtidig USA for å skape hindringer som gjør en nedtrapping i kampene vanskelig.

– Vi er alltid åpne for forhandlinger. Selvsagt kommer vi til å diskutere alle disse spørsmålene, inkludert ditt initiativ som vi behandler med stor respekt, sa Putin til Xi mandag.

Kinesisk UD mener arrestordren er et utslag av «politisering og dobbeltmoral» og krever at domstolen respekterer statsoverhoders rettslige immunitet.

Verken Russland eller Kina anerkjenner ICCs jurisdiksjon, noe heller ikke land som USA, India og Israel gjør.

– Vi er litt misunnelige på Kinas raske utvikling. Du har klart å gjøre staten sterkere, og jeg er sikker på at Kina vil utvikle seg ytterligere under ditt lederskap, sa Putin.

Xi lanserte nylig et forslag til fredsprosess som kan lede til våpenhvile mellom Russland og Ukraina.

Like før Xi landet mandag, opplyste Kreml at Kinas plan helt sikkert vil bli tema under samtalen mellom den kinesiske lederen og Putin.

(©NTB)

Flere nyheter: