Menu
Kinas president Xi Jinping i Folkets store sal. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Xi Jinping: – Kinas dør blir stadig mer åpen

Kinas president Xi Jinping varsler reformer og lover en enda mer markedsorientert økonomi i forkant av et viktig politisk møte om tre uker.

Av NTB | 28.06.2024 12:53:22

Krig og konflikter: – Vi vil danne et mer markedsorientert, juridisk og internasjonalt næringslivsmiljø. Kinas dør vil bare bli mer og mer åpen og kommer aldri til å bli stengt, sa Xi i en tale fredag.

Den ble holdt i Folkets store sal i Beijing foran en rekke høyprofilerte gjester fra både inn- og utland for å feire at det er 70 år siden Kina vedtok «De fem prinsippene for fredelig sameksistens».

Dagen før ble det klart at et viktig møte i Kommunistpartiet – Det tredje plenumsmøtet – skal holdes fra 15. til 18. juli. Der er det ventet kunngjøring av flere store reformer.

I tillegg blir Kina anklaget for statsstøtte til viktige eksportselskaper.

Nylig varslet EU straffetoll på import av elbiler fra Kina fordi de mener flere selskaper blir subsidiert av den kinesiske staten.

Kina sliter også med en gjeldskrise i eiendomssektoren, der det har vært skyhøy aktivitet de siste årene.

I tillegg har myndighetene ikke greid å få opp kinesernes forbruk på det nivået de ønsker, og ungdomsledigheten er fortsatt svært høy.

Kina har fått kritikk fra vestlige land for ikke å fordømme Russlands invasjon av Ukraina, men regner seg selv som en nøytral part i konflikten – tross sitt tette økonomiske samarbeid med Russland.

I den israelsk-palestinske konflikten har Kina lenge argumentert for en tostatsløsning.

Kinas president benyttet også anledningen til å komme med det som trolig var et stikk til USA, som har innført omfattende handelsrestriksjoner mot landet.

Han tok til orde mot USAs «small yard, high fence»- politikk», som han hevder strider mot «historiens tidevann».

– Det vil bare skade verdenssamfunnets felles interesser, sa han.

Kina er under press fra vestlige land for å endre landets økonomiske spilleregler, som blir kritisert for å favorisere kinesiske selskaper framfor utenlandske.

I talen hyllet Xi Kina for å være en kraft for fred i verden. Han sa også at Kina fortsatt kommer til å spille en konstruktiv rolle i konflikter som i Gaza og Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: