Menu
Kinas president Xi Jinping skal ha reist fra Russland i morgentimene onsdag. Foto: Pavel Byrkin / Sputnik via Kreml / AP / NTB

Xi har reist fra Russland

Kinas president Xi Jinping reiste fra Russland i morgentimene onsdag etter et todagers besøk. Samtidig venter Ukraina på svar om Xi kommer dit også.

Av NTB | 22.03.2023 07:04:08

Krig og konflikter: Xi har vært i Russland siden mandag og har blant annet hatt flere samtaler med president Vladimir Putin.

Nå er Xi på vei tilbake til Kina, ifølge den kinesiske statlige TV-kanalen CCTV.

Under besøket har Xi presentert en fredsplan for den russiske presidenten, og understreket at Kina inntar en upartisk holdning til konflikten i Ukraina.

Putin hyllet Kina for landets tolvpunktsplan for fred og våpenhvile i Ukraina og sa at han er åpne for samtaler med ukrainerne.

– Mange av punktene i fredsplanen lagt fram av Kina, kan ses på som grunnlag for fredelige forhandlinger når Kyiv og Vesten er klar for det, sa den russiske presidenten.

– Men så langt har vi ikke sett tegn på at de er det, la han til.

– Vi har invitert Kina til å bli vår partner i gjennomføringen av fredsplanen. Vi har sendt ut vår formulering i alle kanaler og inviterer dere til dialog. Vi venter på deres svar, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en pressekonferanse.

Han har denne uken vært vertskap for Japans statsminister Fumio Kishida. Etter et tredagers besøk dro Kishida onsdag morgen videre til Polen før han reiser hjem torsdag.

Tirsdag kom de to presidentene med en kunngjøring som understreket at Russland og Kina ikke er militært allierte, men at de uttrykker bekymring over det de omtaler som Natos økende nærvær i Asia.

Ukraina har også invitert Kina til samtaler, men venter ennå på svar fra Xi.

(©NTB)

Flere nyheter: