Menu
Flere land vil gi tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner (bildet) til Ukraina, men den tyske regjeringen har hittil sagt nei. Foto: AP / NTB

WSJ og Reuters: USA vurderer å sende Abrams-stridsvogner til Ukraina

President Joe Biden heller i retning av å sende et betydelig antall Abrams M1-stridsvogner til Ukraina, ifølge The Wall Street Journal.

Av NTB | 24.01.2023 16:25:17

Økonomi og næringsliv: Amerikanske tjenestemenn opplyser at en kunngjøring kan ventes i løpet av inneværende uke, skriver avisen. Også Reuters får bekreftet planene fra amerikanske embetsfolk.

En eventuell amerikansk beslutning om å forsyne Ukraina med moderne Abrams M1-stridsvogner vil bli tatt i samråd med Tyskland, som da også ventes å gi grønt lys til at ukrainerne får tyske Leopard 2-stridsvogner.

Det hvite hus vil ikke kommentere opplysningene.

Ifølge tyske medier har den tyske regjeringen tidligere gjort det klart at det bare blir aktuelt å sende Leopard 2-stridsvogner dersom USA bidrar med Abrams M1-stridsvogner.

– Vi er nok ikke der ennå. Abrams-stridsvognene er svært kompliserte. De er kostbare. Det er vanskelige å trenes opp til å bruke dem. De har jetmotor, sa Kahl 19. januar.

Ifølge The Wall Street Journal skal Biden ha kommet på gli i spørsmålet etter en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz to dager tidligere, 17. januar.

Biden skal under samtalen ha gått med på å revurdere USAs nei, til tross for Pentagons motstand mot å sende de avanserte stridsvognene til Ukraina.

Ukraina har lenge bedt Vesten om moderne stridsvogner, men har bare fått tilsagn om fire Challenger 2-stridsvogner fra Storbritannia, samt ytterligere åtte på et senere tidspunkt.

Den ukrainske generalstaben har på sin side anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som kontrollerer 18 prosent av landet.

En høytstående tjenestemann i Pentagon, Colin Kahl, opplyste i forrige uke at USA inntil videre ikke var villig til å etterkomme Ukrainas ønske om Abrams M1-stridsvogner.

En tysk tjenestemann opplyser til avisen at Washington og Berlin har ligget i intense forhandlinger den siste uka, og at det nå ser ut til å nærme seg en løsning.