Menu
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Widerøe: Overkapasiteten på innenriksfly er foreløpig historie

Widerøe tilbyr nå 15 prosent færre seter på innenriksfly sammenlignet med 2019 og fyller opp en større andel av kabinene enn før.

Av NTB | 02.03.2023 12:15:40

Fritid: Det er en kombinasjon av mindre tilbud og lavere etterspørsel som gjør at flyselskapet nå slår fast at det er slutt på overkapasiteten innenlands.

– Vi ser en reduksjon på 15–16 prosent i antall seter på norsk innenriks målt mot 2019. Etterspørselen er fremdeles ned med 10–11 prosent. Dette gir en lavere kapasitet i markedet og bedre kabinfaktorer hos flyselskapene. Dette merkes spesielt godt i Nord-Norge, der kapasiteten mellom eksempelvis Tromsø og Bodø er redusert med 33 prosent siden 2019, skriver Widerøe i en pressemelding basert på februartallene.

Også i markedet ellers er det lavere kapasitet etter at flyselskapet Flyr gikk konkurs ved utgangen av januar og satte alle fly på bakken med umiddelbar virkning. Selvskapet mislyktes i å bli nordmenns foretrukne lavprisselskap, i tøff konkurranse med Norwegian.

– Det er imidlertid viktig å merke seg at det fremdeles hefter stor usikkerhet rundt hvordan etterspørselen påvirkes fremover i takt med stigende renter, økte energipriser og generell prisstigning, sier konsernsjef Stein Nilsen i Widerøe AS.

– Å drive vinterdrift i arktisk kystklima har vist seg svært krevende i 2023. Vinterstormene har stått i kø fra Bergen i sør til Kirkenes i nord, og vi i Widerøe har jobbet dag og natt for å få fram våre passasjerer til sine destinasjoner på en trygg og sikker måte, sier konsernsjefen.

Han takker for de reisevante passasjerenes tålmodighet og forståelse for hvordan været kan være i landet vårt.

Særlig februar har bydd på svært mange ombookinger, alternative reiseruter og hotellovernattinger for kunder som har fått reisen sin avbrutt eller forstyrret av dårlig vær.

Ifølge Widerøe utvikler markedet og salget seg omtrent som ventet. I februar var 61 prosent av kabinene fylt opp på innenriksflyene. Dette er 3,7 prosentpoeng bedre enn januar og 3,4 prosentpoeng bedre enn i februar 2022. Widerøe tror det vil bli bra etterspørsel etter ferie og fritidsreiser fram mot sommerferien.

Så langt preges innenrikstrafikken for Widerøe av svært mange kanselleringer på grunn av røft vær.

(©NTB)

Flere nyheter: