Menu
Folk ser på mens nattehimmelen blir malt ildrød av vulkanutbruddet på Reykjanes-halvøya på Island. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB

Vulkanutbrudd etter jordskjelv på Island

Det er vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya på Island etter flere jordskjelv. Utbruddet kommer etter ukevis med mindre skjelv i området.

Av NTB | 19.12.2023 01:29:39

Ulykker og naturkatastrofer: Kringkasteren RUV skriver at utbruddet startet i vulkanen Hagafell nordøst for Grindavik mandag kveld. Både Ruv og Morgunbladid har publisert bilder hentet fra direkteoverføringer av området der man kan se lava og flammer.

Ifølge RUV var det flere jordskjelv i området før utbruddet, det største med styrke på 4,2. Islandske myndigheter var mandag kveld på vei til området med helikopter for å anslå lokasjonen og størrelsen på utbruddet.

Utbruddet har funnet sted kun noen få kilometer unna landsbyen.

– Det er slik med utbrudd som dette, at de er mest voldsomme i starten, og vi ser veldig voldsom aktivitet akkurat nå. Vi holder tett øye med situasjonen de neste timene, sier hun til RUV.

– Seismisk aktivitet kombinert med målinger fra GPS-enheter indikerer at magmaen flytter seg sørvestover, og utbruddet kan fortsette i retning Grindavik, melder Islands meteorologiske institutt.

Sprekken i jordoverflaten er rundt 3,5 kilometer lang, og den har vokst hurtig, heter det videre.

Rundt 100 til 200 kubikkmeter lava kom opp per sekund, flere ganger mer enn i tidligere utbrudd i området, ifølge meteorologene.

– Vi ser på et verst tenkelig scenario. Utbruddet ser stort ut, og er kun rundt to kilometer unna viktig infrastruktur.

Reykjaviks internasjonale lufthavn ligger rundt 35 kilometer nordøst for utbruddet. Den var natt til mandag fortsatt åpen, men det var forsinkelser for både ankomster og avganger.

– For øyeblikket er det ingen forstyrrelser for verken avreise eller ankomst på Keflavik lufthavn, heter det på flyplassens nettsider.

Grindavik-folket fikk mot slutten av november imidlertid lov til å være hjemme fra klokka 9 til 16 så lenge situasjonen ikke forverret seg.

Fram til 2021 hadde ikke Reykjanes-halvøya opplevd noe utbrudd på 800 år. Siden har det vært tre utbrudd. Utbruddene har imidlertid primært vært i ubefolkede områder, men det nåværende utbruddet antas å utgjøre en trussel mot Grindavik.

Morgunbladid skriver at folk er bedt om å evakuere umiddelbart.

I april 2010 førte et utbrudd i vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull til at flytrafikken over det meste av Europa ble lammet.

Grindavik ligger i nærheten av Keflavik-flyplassen, men forskere har sagt at et nytt utbrudd trolig vil produsere lava, men ikke noen askesky.

Leder Kristin Jonsdottir for Islands meteorologiske institutt sier at utbruddet startet rundt klokka 22.20 lokal tid. Hun sier det er fare for at lavaen kan nå fiskelandsbyen Grindavik, som ble evakuert i november etter hundrevis av mindre jordskjelv.

Vulkanolog Thorvaldur Thordarson sier til New York Times at utbruddet har skjedd i et svært uheldig område, og at det er risiko for kraftverket i Svartsengi og Grindavik.

I frykt for et stort utbrudd på Reykjanes evakuerte myndighetene i november de nesten 4000 innbyggerne i Grindavik og stengt den nærliggende turistattraksjonen Den blå lagune. Bakteppet var magmabevegelser under jordskorpen som utløste hundrevis av jordskjelv.

Island har rundt 130 vulkanske fjell og 33 aktive vulkansystemer, det høyeste antallet i Europa. 18 av vulkanene har hatt utbrudd siden bosetningen på Island begynte på 800-tallet.

Flere nyheter: