Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Von der Leyen i Kyiv – vurderer å straffe land som hjelper Russland å omgå sanksjoner

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen var tirsdag i Kyiv. Med seg hadde hun flere forslag som skal hindre Russland i å omgå sanksjonene.

Av NTB | 09.05.2023 15:24:11

Politikk: – Godt å være tilbake i Kyiv der verdier vi holder høyt, blir forsvart hver dag. Så det er et passende sted å feire Europadagen, skriver von der Leyen på Twitter.

Hun kom til Kyiv med nattog fra Polen for å markere dagen sammen med president Volodymyr Zelenskyj.

De to møtte pressen i St. Sophia-katedralen. Her sa von der Leyen at EU-kommisjonen ønsker å kutte all import av EU-varer til Russland ved å stanse varer som passerer ikke EU-land før de blir sendt videre til Russland.

Ifølge von der Leyen har det dukket opp flere svært uvanlige handelsruter. Ifølge ikke navngitte EU-kilder er Kasakhstan, De forente arabiske emirater og Armenia blitt pekt ut som land der sanksjonene mot Russland blir omgått.

EU har markert Europadagen 9. mai i en årrekke, men i Ukraina er det først i år dagen er blitt utropt til det. Tidligere har Ukraina – som andre tidligere sovjetland – feiret seieren over Nazi-Tyskland 9. mai.

Russland gjør fortsatt det, og der kalles dagen seiersdagen.