Menu
Jonas Vingegaard var fullstendig overlegen i årets eneste tempoetappe i Tour de France. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Vingegaard slo knockout på Pogacar: – Beste tempoen jeg noensinne har gjort

Jonas Vingegaard var fullstendig overlegen i årets eneste tempoetappe i Tour de France. Dansken knuste rivalen Tadej Pogacar med over halvannet minutt.

Av NTB | 18.07.2023 18:23:04

Sport: Den ville prestasjonen kan vise seg å bli helt avgjørende. Vingegaard leder nå med ett minutt og 48 sekunder på Pogacar i sammendraget, mens han før tempoen hadde en luke på ti sekunder.

– Laget skal ha en stor takk i dag. Jeg følte meg bra, og jeg tror det er den beste tempoetappen jeg noensinne har gjort. Jeg er veldig stolt over det jeg fikk til i dag, sa Jumbo Visma-stjernen i seiersintervjuet.

– Jeg overrasket meg selv også. Jeg forventet ikke å gjøre det så bra, fortsatte han.

Vingegaard vant tempoetappen foran Pogacar og lagkompis Wout Van Aert. Avstanden mellom de to sammenlagtfavorittene ble ett minutt og 38 sekunder.

– Det var en fantastisk dag, og endelig vant vi en etappe. Vi fortjente denne seieren. Det var fantastisk å se på Vingegaards etappe. Det var helt «crazy», og Jonas fløy gjennom løypa, sa Van Aert til TV 2.

– Dette gjør det veldig mye enklere for Vingegaard. Dette skaper en helt annen dynamikk foran de to siste fjelletappene som gjenstår, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Underveis var det stor spenning rundt hvorvidt Pogacar skulle bytte sykkel før bakkene startet. UAEs sportsdirektør Andrej Hauptman uttalte nemlig til dansk TV2 at sloveneren ville prøve på et sykkelbytte, noe flere eksperter lurte på om bare var et spill for galleriet.

– Det kan være et spill. Jeg tror det ikke før jeg ser han stoppe og bytte sykkel, sa Thor Hushovd til TV 2.

Hushovd og resten av skeptikerne skulle imidlertid ta feil. Da det sto igjen 5,5 kilometer til mål, byttet Pogacar til en vanlig landeveissykkel.

– Det kan ha vært en taktisk bommert, kommenterte Hushovd.

– Vi testet og fant ut at vi var raskere med sykkelbytte. Derfor byttet vi, sa UAE-sjefen etter målgang.

Vingegaard valgte å fortsette på temposykkelen.

Dansken var fullstendig overlegen fra start til mål og ledet med 16 sekunder ned til Pogacar ved første passering på 7,1 kilometer, før han økte med ytterligere 15 sekunder til andre passering.

– Det er utklassing, kommenter Dag-Otto Lauritzen på TV 2 da Vingegaard hadde en ledelse på over 50 sekunder.

Ved 18,9 kilometer hadde han en ledelse på ett minutt og fem sekunder.

– Jeg tok det bare kontrollert. Det var litt rart å sykle tempo uten å kjempe om å gjøre det bra. Det var litt kjedelig, sa sørlendingen til TV 2 etter målgang.

Wærenskjold er U23-verdensmester i tempo, men endte til slutt på en skuffende 123.-plass. Uno-X-rytteren var ikke fornøyd med den eneste tempoløypa i årets Tour de France.

– Den første bakken er ganske brutal. Man skjønner at det ikke er sjans. Det hadde vært gøy om de hadde en litt mer variert løype i år, det blir ikke noe for de større gutta. Jeg skulle heller ha vært med i fjor, sa Wærenskjold.

Tirsdagens tempoetappe var en 22,4 kilometer lang prøvelse fra Passy til Combloux. I avslutningen ventet en 2,5 kilometer lang bakke med et gjennomsnitt på 9,4 prosent stigning.

Hauptman står imidlertid fortsatt på avgjørelsen om å bytte sykkel.

Vegard Stake Laengen ble beste nordmann på 47.-plass, mens den norske tempomesteren Søren Wærenskjold tok det meget rolig gjennom den kuperte tempoløypa.

(©NTB)

Flere nyheter: