Menu
Godtgjørelsen for å skyte villsvin må økes, mener rådgiveren for miljø og landbruk i Halden kommune. Foto: Kyrre Lien / NTB

Villsvin-godtgjørelsen kan bli økt

Mattilsynet utelukker ikke at godtgjørelsen for å sende inn prøver av skutte villsvin kan bli økt.

Av NTB | 18.09.2023 05:12:24

Kuriosa og kjendiser: I forrige uke ble det for første gang påvist smitte av afrikansk svinepest hos villsvin i Sverige. Rådgiver for miljø og landbruk i Halden kommune, Bjørnar Strøm-Hågensen, mener godtgjørelsen for å skyte villsvin må økes, skriver Nationen.

– Det er viktig å motivere folk til å bedrive villsvinjakt, særlig med tanke på det som skjer i Sverige, sier Strøm-Hågensen.

Godtgjørelsen for å sende inn prøver av skutte villsvin i Norge er i dag 1000 kroner for hanndyr, 2500 kroner for hunndyr, og 3000 kroner for selvdøde.

Halden og nabokommunen Aremark er de to kommunene i Norge der man antar at det er mest villsvin. Dyrene kommer inn i landet fra Sverige i sørøst.

Mattilsynet sier til avisen at de ikke utelukker at godtgjørelsen for å sende inn prøver av skutte villsvin kan bli økt.

– Vi ser på vi muligheten for å øke godtgjørelsen for prøvetaking av villsvin, sier sjefveterinær i Mattilsynet, Ole-Hermann Tronerud.

Det finnes ingen oversikt hvor mange villsvin det er i Halden og Aremark, men ut ifra antallet skutte dyr som blir meldt inn, er bestanden for øyeblikket stabil.

(©NTB)

Flere nyheter: