Menu
Bildet er tatt i september i starten av svinepest-sagaen i Fagersta i Midt-Sverige. Det viser assisterende statsveterinær Erik Ågren og doktorgradsstudent Emil Wikström-Lassa som tar prøver av et villsvin. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB

Alle villsvin i pestsmittet område i Sverige skal avlives

Alle villsvinene i kjerneområdet rundt Fagersta i Sverige skal avlives, har Jordbruksverket bestemt. Tiltaket skal begrense smitte av svinepest.

Av NTB | 16.11.2023 13:09:44

Kuriosa og kjendiser: Det skal gjøres blant annet med feller og ved å sette ut mat som skal lokke svinene til seg, opplyser sjefveterinær Lena Hellqvist Björnerot ved det svenske jordbruksverket til P4 Västmanland.

Svinepesten har preget høsten i Fagersta. Da de første tilfellene ble oppdaget i september, avgrenset de store områder for å få bukt med problemet. Myndighetene anslo at det var om lag 500 til 1000 villsvin i den smitteinfiserte sonen, hvorav 100 var i kjernesonen.

Tiltakene mot svinepesten vurderes fortløpende.

– Vi bør ikke ha strengere restriksjoner enn situasjonen krever. Resultatene fra prøvetaking av drepte dyr og kadaver vil ha stor betydning for eventuelle lettelser og i siste instans oppheving av alle restriksjoner, sier Björnerot.

(©NTB)

Flere nyheter: