Menu
En norsk høyesterettsavgjørelse vekker reaksjoner i Brussel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

VG: EU-kommisjonen hardt ut mot høyesterettsdom

EU-kommisjonen går hardt ut mot Høyesterett etter dommen i snøkrabbesaken. EU mener at dommen bryter med Svalbard-traktaten og internasjonal rett, skriver VG.

Av NTB | 03.11.2023 17:32:32

Fritid: I mars tapte et latvisk rederi saken om retten til å fange snøkrabber i området rundt Svalbard. Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard, slo Høyesterett fast. Avgjørelsen var enstemmig, og rederiet hadde tidligere tapt i både tingretten og lagmannsretten.

– Den Europeiske Union er høyst uenig i Høyesteretts usammenhengende tolkning og konklusjoner i dommen, skriver EUs Oslo-ambassadør i en såkalt verbal note til Utenriksdepartementet, datert 26. oktober, ifølge avisen.

– Den Europeiske Union forbeholder seg retten til å anse dommen som et folkerettslig brudd som Norge er ansvarlig for, heter det videre.

UD er overrasket over EU-kritikken, ifølge statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap).

– Høyesterett har bekreftet forståelsen av Svalbardtraktaten som norske myndigheter konsekvent har lagt til grunn. Jeg er overrasket over at EU sår tvil om Høyesteretts avgjørelse på denne måten. Det er vel kjent at vi er uenige med EU om fisket i fiskevernsonen ved Svalbard, men denne typen utspill er ikke hjelpsomme, skriver Kravik i en epost til VG.

(©NTB)

Flere nyheter: