Menu
Den amerikanske jageren Paul Hamilton hadde flere marinetopper om bord da den passerte gjennom Hormuzstredet. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB

Vestlig marineøvelse i Hormuzstredet skal vise styrke overfor Iran

Amerikanske, britiske og franske marinefartøy passerte gjennom det strategisk viktige Hormuzstredet fredag, i en øvelse som skal vise styrke overfor Iran, som nylig har tatt to oljetankere i beslag.

Av NTB | 19.05.2023 17:04:06

Politikk: Situasjonen har vært spent i Persiabukta i flere år etter at atomavtalen med Iran kollapset, og i de siste to årene har Iran gjentatte ganger aksjonert mot oljetankere som passerer gjennom Hormuzstredet ytterst i bukta. Til sammen anslås det at om lag 20 prosent av verdens olje må gjennom stredet for å komme ut på verdensmarkedene.

De tre sjefene for USAs, Storbritannias og Frankrikes flåtestyrker i regionen sto alle på brua på den amerikanske jageren Paul Hamilton da små angrepsbåter fra den iranske Revolusjonsgarden (IRGC) passerte på nært hold. Sjøfolk både fra IRGC og den amerikanske marinen sto klare med våpen, men situasjonen løste seg uten skuddveksling.

– Iran har angrepet eller beslaglagt 15 skip på to år. Åtte beslag og sju angrep. Shippingnæringen holder et svært tett øye med sikkerhetssituasjonen i regionen, og vi har mulighet til å utgjøre en positiv forskjell nå, sier den amerikanske viseadmiralen Brad Cooper.

Iran har ikke kommentert marineøvelsen direkte, men har lenge vært misfornøyd med USAs tilstedeværelse i regionen. De har også anklaget USA for å beslaglegge tankskip med iransk olje.

(©NTB)

Flere nyheter: