Menu
Aleksej Navalnyj fikk fredag en fengselsstraff på 19 år, og store internasjonale aktører omtaler dommen som humbug. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Verdenssamfunnet fordømmer dommen mot Navalnyj

FN og en rekke land kommer med krass kritikk av dommen mot den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som fredag fikk ytterligere 19 år i fengsel.

Av NTB | 04.08.2023 18:32:56

Kriminalitet og rettsvesen: – Den nye dommen ilagt i dag mot opposisjonslederen Aleksej Navalnyj reiser fornyede og alvorlige bekymringer om juridisk trakassering, sier FNs menneskerettighetssjef Volker Türk i en uttalelse.

Turk formaner Russland til å frigjøre Navalnyj umiddelbart. Også USA og EU kommer med sterk fordømmelse av dommen.

– I årevis har Kreml forsøkt å bringe Navalnyj til taushet og hindre at hans oppfordringer om åpenhet og ansvarlighet når ut det russiske folket, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

– Den siste dommen i nok en humbug-rettssak mot Aleksej Navalnyj er uakseptabel. Denne vilkårlige dommen er responsen for hans mot til å snakke kritisk mot Kreml-regimet, skrive EU-president Charles Michel i sosiale medier.

Tysklands utenriksminister omtaler dommen som «ren urettferdighet».

– Det er ingen ting som Putin frykter mer enn dem som står opp mot krig og korrupsjon og for demokrati – selv fra en fengselscelle. Han kommer ikke til å stilne kritiske røster med dette, sier landets utenriksminister Annalena Baerbock.

(©NTB)

Flere nyheter: