Menu
Venstres næringspolitiske talsperson Alfred Bjørlo mener regjeringen har skapt forvirring ved å blande sammen spørsmålet om Freia-boikott med offisiell norsk sanksjonspolitikk overfor Russland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vestre bør gi grønt lys til Freia-boikott

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bør gi beskjed om at det er greit at selskaper og privatpersoner boikotter Freia, mener Venstres Alfred Bjørlo.

Av NTB | 15.06.2023 17:09:09

Økonomi og næringsliv: – Næringsministeren kunne sagt at selv om det ikke er offisiell norsk politikk å boikotte Mondelez, så syns vi ikke det er greit at Mondelez er et av relativt få vestlige selskaper som er inne i Russland nå. Han kunne sagt at det er lov å gjøre noe annet og mer enn den offisielle norske politikken, at det er i tråd med norsk tradisjon, sier Bjørlo til NTB.

Venstrepolitikeren var raskt ute med å oppfordre til boikott av den norske sjokoladeprodusenten som er eid av Mondelez. Konsernet står på Ukrainas svarteliste over selskaper som fortsatt har virksomhet i Russland, men er ikke underlagt sanksjoner av EU eller Norge.

Flere selskaper som først valgte å boikotte Freia, har nå snudd, etter et møte i Utenriksdepartementet onsdag.

– Jeg synes det viktigste er at man har tatt en vurdering av det. Beslutningen lever jeg veldig greit med, sier Bjørlo.

Venstres næringspolitiske talsperson avviser at han selv har vært med på å skape usikkerhet for norske bedrifter og for Freia.

– Den usikkerheten mener jeg først og fremst det er regjeringen som har skapt ved å mikse sammen offisiell norsk utenrikspolitikk med et engasjement for å gjøre mer for Ukraina. Dette handler jo ikke om Freia, det handler om Mondelez-konsernet, sier han.

Han mener Mondelez har lyktes i en lobbystrategi om å blande sammen offisiell politikk med engasjementet for Ukraina fra bedrifter og enkeltpersoner.

– Yara leverer jo gjødsel, som handler om matproduksjon.

– Ja, det handler egentlig om det, svarer Bjørlo.

Stortingets presidentskap avviste torsdag å kutte ut Freia-produkter i Stortingsrestauranten.

Bjørlo vil ikke oppfordre til boikott av Yara, som importerer varer fra Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: