Menu
Venstres Hallstein Bjercke kunngjør at de trekker seg fra sonderinger med Frp og KrF i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

Venstre bryter med KrF og Frp i Oslo

Venstre trekker seg fra sonderingene KrF og Frp i Oslo. Isteden ønsker de å forhandle med Høyre om et mindretallsbyråd.

Av NTB | 26.09.2023 09:42:16

Politikk: – Avstandene er for store, sier Hallstein Bjercke (V) til Avisa Oslo.

Høyre ønsker et bredt borgerlig byråd med Venstre, KrF og Frp. Partiene skulle i utgangspunktet runde av sonderingene mandag, men det ble ikke noe av. Tirsdag melder Venstre at de trekker seg fra samtalene.

– Vi er åpne for å gå i forhandlinger med Høyre og danne mindretallsbyråd med dem. Så vet Høyre at vi også når som helst er klare i forhandlinger med MDG, sier Bjercke til Avisa Oslo.

– Sonderingene har ikke gjort oss trygge på at avstanden ville vært noe mindre i forhandlinger, og det er derfor ikke grunnlag fra vår side for å gå videre til forhandlingsstadiet med KrF og Frp, sier Bjercke til Avisa Oslo.

Høyres Eirik Lae Solberg omtaler nå situasjonen i Oslo-politikken som alvorlig. Han har invitert de borgerlige partiene til et møte klokka 14 tirsdag.

– Velgerne har stemt for et politisk skifte i Oslo ved å gi de fire borgerlige partiene flertall. Det er derfor vårt felles ansvar å sørge for at Oslo får en ny politisk retning og et nytt byråd. I lys av det Venstre nå har varslet, og på bakgrunn av sonderingene jeg har hatt, inviterer jeg derfor KrF, Frp og Venstre til et felles møte på Høyres hus, sier Lae Solberg til NTB.

Venstre kommer til å stille opp på møtet og lytte til Lae Solberg.

– Vi er først og fremst interessert i å høre hans respons. Vi har lovet velgerne en grønnere og mer liberal by, og det ser vi ikke at vi skal klare å få til med Frp og KrF, sier Bjercke til TV 2.

– Fremskrittspartiet har vært tydelig på at vi ønsker å forhandle med alle de borgerlige partiene. I valget viste velgerne i Oslo at de vil ha en ny politisk retning, sier Birkelund til NTB.

Veien videre bestemmes nå av Høyre, ifølge KrFs Øyvind Håbrekke.

– Jeg ser med forundring at Oslo Venstre legger seg på en annen linje enn den 60 år lange tradisjonen for samarbeid mellom våre partier for å dra politikken mest mulig mot sentrum. Det sender et uheldig signal, sier Håbrekke til Avisa Oslo

Avstanden til KrF og Frp er særlig stor i spørsmål om klima og miljø, rus og verdispørsmål, ifølge ham.

Frps førstekandidat Magnus Birkelund synes Venstres beslutning er synd.

Flere nyheter: