Menu
Månen sett fra Nashville, Tennessee i starten av august. Foto: George Walker IV / AP / NTB

Vellykket landing for Indias månefartøy – første som har klart å lande på sørpolen

India har gjennomført en vellykket månelanding i Chandrayaan-3-toktet. Landingsfartøyet Vikram landet trygt.

Av NTB | 23.08.2023 14:44:27

Vitenskap og teknologi: Romstormaktene USA og Russland kan havne bakpå i jakten på måneisen. Russland mislyktes i helga, da deres Luna-25 krasjet inn i månens overflate.

Det indiske fartøyet landet på månens sørpol etter planen. Det er første gang det er gjennomført en vellykket landing på sørpolen, som er full av fjell og dype kratre, noe som gjør det veldig vanskelig å lande der.

Indias statsminister Narendra Modi fulgte landingsforsøket via video fra Sør-Afrika, der han deltar på Brics-toppmøtet.

India hadde et mislykket forsøk i 2019. Landet har store ambisjoner i verdensrommet og bruker en billigere teknologi som gjør at ferden fra jorda til månen, tar litt lengre tid enn med for eksempel Nasas raketter.

Målet med ekspedisjonen er å utforske sørpolen, der det er håp om at menneskehetens første permanente base på månen kan opprettes. Dersom det er vannis i de dype kratrene, kan det også bli et springbrett for ekspedisjoner videre ut i verdensrommet.

Månelandingen får stor oppmerksomhet i India.

– India griper etter månen, var overskriften i Times of India onsdag.

Chandrayaan betyr månefartøy på sanskrit. Selve landingsfartøyet heter Vikram, som betyr tapperhet. Planen er at en månerover skal utforske overflaten og sende informasjon hjem til jorda.

Flere nyheter: