Menu
Demonstranter tente på paller og kastet ting mot politiet etter at den franske regjeringen presset igjennom sin upopulære pensjonsreform torsdag. Mer enn 200 er pågrepet. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB

Vannkanoner, tåregass og massepågripelser i Paris etter Macrons pensjonsgrep

Fransk politi hadde torsdag kveld pågrepet minst 217 personer i Paris i forbindelse med demonstrasjoner mot den franske regjeringens pensjonsreform.

Av NTB | 17.03.2023 03:24:07

Arbeidsliv: Kringkasteren France Info siterer politikilder på at 217 ble pågrepet etter at det brøt ut opptøyer på Place de la Concorde sentralt i den franske hovedstaden.

Ifølge lokale medier brukte opprørspolitiet vannkanoner og tåregass for å bryte opp og tømme plassen. Illsinte demonstranter tente på paller og kastet ting på politiet. Rundt 6.000 hadde samlet seg da folk barket sammen.

President Emmanuel Macrons upopulære pensjonsreform går blant annet ut på å øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Forslaget fikk flertall i overhuset torsdag formiddag, men det var uklart om den ville bli godkjent i den folkevalgte nasjonalforsamlingen, der regjeringen er i mindretall.

Regjeringen valgte derfor å utnytte et smutthull i loven som gir anledning til å omgå nasjonalforsamlingen for å få vedtatt en lov. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner i opposisjonen, og høyrepartiet Nasjonal samling varsler mistillitsforslag.

Demonstranter samlet seg også i en rekke andre franske byer, blant dem Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse og Nice. Fagforeningene har varslet ny, landsomfattende streik neste torsdag.

Innenriksminister Gérald Darmanin har instruert politiet om å styrke sikkerheten rundt medlemmer av nasjonalforsamlingen.

(©NTB)

Flere nyheter: