Menu
Demningen i Braskereidfoss i Våler der en demning kan bli sprengt etter at vannet ikke kommer seg gjennom slusene. Foto: Bård Langvandslien / NTB

Vann har trengt inn i kraftverk i Våler – vurderer å sprenge

Vann har trengt inn i et kraftverk på Braskereidfoss i Våler i Solør. Den lokale utrykningslederen sier det er krise, og det vurderes å sprenge i området.

Av NTB | 09.08.2023 12:54:56

Ulykker og naturkatastrofer: – Deler av stasjonen ligger under vann, og vannet stiger, så det er krise. Det er vanskelig å få opp alle slusene, og det renner over her snart, sier utrykningsleder i Våler brann- og redningsvesen, Kjell Ivar Berget til Østlendingen.

Flomlukene på stasjonen åpner seg ikke som de skal. Vannet har dermed begynt å flomme over dammen og inn i stasjonen. Politiet og Forsvaret vurderer å sprenge deler av området for at vanne kan strømme forbi.

– Vi har noen sprengingskyndige på vei til Braskereidfoss kraftverk. De skal bistå og gjøre en vurdering i samarbeid med politiet, sier talsperson Jonny Karlsen i Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Mellom ti og femten hus er evakuert, skriver VG.

Strømmen har også gått i pumpestasjonen som gir ferskvann til Vålers befolkning.

– Vi jobber med å få koblet det på et aggregat. Dette er veldig alvorlig, og vi jobber med saken, sier utrykningsleder Berget.

Politiets innsatsleder på stedet, Merete Hjertø, sa tidligere at det var fare for flodbølge nedover Glomma, noe hun senere gikk tilbake på.

– Det er mye vann, men ikke snakk om en flodbølge, sier Hjertø til NRK.

Beslutningen er tatt av hensyn til politiets og andres sikkerhet i tilknytning til området.

– Strømmen gikk, og flomlukene som skal regulere vannet i kraftverket, får de ikke åpnet. Det er pratet om å sprenge disse lukene, men det er ikke tatt en avgjørelse enda. Dette er det eksperter på området som skal bestemme, sier ordfører i Våler kommune, May-Liss Sæterdalen.

Visepolitimesteren i Innlandet politidistrikt har innført luftromsrestriksjoner rundt kraftverket. Restriksjonene gjelder droner og alle typer av luftfartøy, opplyser de i en pressemelding. Flere veier er også stengt, og ordføreren ber folk holde seg unna Glomma.

Flere nyheter: