Menu
Alberto Núñez Feijóo gliste godt over framgang for sitt konservative folkeparti PP i det spanske valget. Men selv om partiet hans ble størst, er veien mot regjeringsmakt komplisert. Foto: Paul White / AP / NTB

Valgvinneren i Spania har startet den tøffe runden med frierier

Konservative PP har startet samtaler med mulige partnere for å sikre flertall etter valget i Spania. Samtidig har sosialistene tro på at de kan bli sittende.

Av NTB | 24.07.2023 22:33:05

Politikk: PP (Partido Popular) ble største parti i valget søndag og sikret seg 136 mandater i nasjonalforsamlingen. De trenger imidlertid 40 seter til for å få flertall, og veien dit kan bli lang.

– Jeg har innledet samtaler i lys av at spanjolene har avgjort at ingen får noen absolutt majoritet. Vi lar oss ikke bli holdt som gisler av noen, sier Alberto Núñez Feijóo mandag.

En styringsdyktig regjeringskoalisjon blir trolig ikke klar før tidligst om flere uker. Det ytterliggående høyrepartiet Vox mistet 18 mandater og kan ikke sikre flertall alene sammen med PP. Det gjenstår å se om noen andre partier vil støtte en regjering hvor Vox sitter ved roret.

Sittende statsminister Pedro Sánchez har flere alternativer for en ny koalisjon sammen med partiet Sumar. Sosialistlederen ventes å søke støtte fra separatistpartier i Baskerland og Catalonia. Ett av dem, Junts, har gått ut og krevd folkeavstemning om løsrivelse for Catalonia som motytelse.

Sánchez lyste selv ut nyvalg nå i juli, fem måneder før det ordinære valget skulle vært holdt. En kilde i partiet hans, PSOE, sier til Reuters at de føler seg sikre på å til slutt vinne fram og unngå behov for et nytt valg.

– Dette haster ikke, la Feijóo gjøre hva han vil. Neste steg er å dra på ferie, sier en annen selvsikker kilde i det sosialistiske partiet.

(©NTB)

Flere nyheter: