Menu
Mandag blokkerte demonstranter en motorvei i nærheten av Israels parlamentsbygg i Jerusalem. Knesset vedtok tidligere på dagen det første av fire lovforslag i en omstridt rettsreform som splitter landet i to. Foto: Ariel Schalit / AP NTB

Politiet brukt vannkanoner mot demonstranter nær Israels nasjonalforsamling

Mandag kveld fylte demonstranter gatene i Jerusalem og andre israelske byer etter at nasjonalforsamlingen hadde vedtatt en del av den omstridte rettsreformen.

Av NTB | 24.07.2023 21:43:11

Krig og konflikter: Protestene har pågått i hele år og fortsatte med uforminsket styrke etter at lovforslaget ble banket gjennom av et knapt flertall i Knesset mandag.

Tusenvis av mennesker blokkerte blant annet en motorvei nær parlamentsområdet i Jerusalem. Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å forsøke å spre demonstrantene, og det er meldt at flere er skadd i opptøyene.

På ettermiddagen kjørte også en bil inn i folkemengden på motorveien. Tre personer ble lettere skadd, ifølge politiet, som ettersøker bilen.

Myndighetene har satt opp barrikader rundt høyesterett, statsministerens kontor og parlamentet. Demonstrantene har svart med å dekke barrikadene med plakater som sier blant annet «Vi vil ikke tjene en diktator» og «Redd Israel fra Netanyahu».

Opposisjonspartiene stormet ut av Knesset etter en opphetet debatt mandag. De kalte forslaget en skam for nasjonen, og sto på gangen da vedtaket ble fattet med 64 stemmer av de normalt 120 møtende representantene.

I TV-talen mandag formante statsministeren også det militære om å holde seg utenfor den politiske debatten. Minst 10.000 reservesoldater har varslet at de uteblir fra tjeneste dersom reformen går gjennom.

– Vi har nå tatt det første skrittet i den historisk viktige prosessen med å fikse rettssystemet og gjenopprette makta som ble tatt fra regjeringen og Knesset, uttalte reformens arkitekt, justisminister Yariv Levin, mandag.

Israels regjering vil også få større innflytelse over utnevnelse av dommere. Mandagens lovforslag er ett av fire i den foreslåtte reformen, og innskrenker høyesteretts mulighet for å stoppe politiske beslutninger den anser som urimelige.

Israel har ingen formell nedskrevet grunnlov som begrenser en regjerings makt.

Noen timer etter vedtaket uttalte statsminister Benjamin Netanyahu seg i en TV-sendt tale. Han forsikret der at Israels domstoler vil forbli uavhengige. Samtidig inviterte han opposisjonen med på et forlik om reformene i rettsvesenet, og håper det kan skje senest i november.

Regjeringen sier rettsreformen er helt nødvendig for å redde det israelske demokratiet. Kritikerne frykter den medføre at politiske flertall kan overkjøre domstolene, og at dette rokker ved maktbalansen i samfunnet.

(©NTB)

Flere nyheter: