Menu
En kvinne viser fram fingeren som er farget av blekk, et tegn på at hun har avlagt sin stemme i det indiske valget. Ved siden av henne er et utskåret fotografi av Narendra Modi i helfigur. Han ligger an til å sikre seg en tredje periode som Indias statsminister. Bildet er tatt i Varanasi. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

Valglokalene stengt i India – målinger viser seier for Narendra Modis parti

Det seks uker lange maratonvalget i India er over. Målinger gjort underveis viser som ventet seier til statsminister Narendra Modis parti.

Av NTB | 01.06.2024 15:23:00

Politikk: – Jeg kan trygt si at det indiske folket har stemt i rekordhøyt antall for å gjenvelge NDA-regjeringen, sier Modi i en melding lagt ut på X/Twitter, med henvisning til forkortelsen for sin politiske koalisjon.

Det er TV-kanalen NDTV som har samlet resultatene fra to målinger. De viser at Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti kan vinne mer enn 350 seter i underhuset i den indiske nasjonalforsamlingen. Forsamlingen har 543 seter, og de vil dermed ha et klart flertall.

Ved forrige valg vant de 353 seter. Opposisjonsalliansen INDIA vinner over 120 seter, ifølge projeksjonen.

Etter ti år ved makten er Modi fortsatt populær i India, og partiet hans BJP (Indias folkeparti) fokuserte sterkt på hans personlighet og karisma i valgkampen.

Den politiske opposisjonen er til sammenligning splittet og relativt svak. Kongresspartiet med Rahul Gandhi i spissen dominerte etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1947 indisk politikk, men har i dag bare makten i 3 av 28 indiske delstater.

Statsministeren har satt i gang flere store investeringer i moderne infrastrukturprosjekter som veier, høyhastighetstog og flyplasser. Men den økonomiske veksten er ikke kommet alle til gode.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy, og fattigdom er utbredt. Mange sliter med å få råd til grunnleggende livsnødvendigheter.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i India er rundt 2000 dollar årlig, ifølge Verdensbanken.

Rundt 80 prosent av inderne er hinduer, og Modis parti legger vekt på dette som en sentral del av den nasjonale identiteten. Kritikerne mener landets 200 millioner muslimer er i ferd med å bli annenklasses borgere og står overfor økende diskriminering.

Valgkommisjonen skal telle stemmer fra elektroniske stemmemaskiner 4. juni, og i løpet av samme dag ventes de endelige resultatene.

Modi (73) har sittet to perioder som statsminister i landet. En ny seier vil gjøre ham til den første statsministeren siden uavhengighetslederen Jawaharlal Nehru som vinner valget tre ganger.

Valgdagsmålinger har en blandet historie i India og har ofte spådd resultatet feil. Analytikere sier at den store og svært sammensatte befolkningen gir mange utfordringer.

Under Modi er India vokst til å bli verdens femte største økonomi, og landet spiller også en økende politiske rolle som en motvekt til Kina.

Modi er blitt sterkt kritisert for å nøre opp under religiøse spenninger i India. Under starten på valgkampen innviet han et hindutempel på stedet der en flere hundre år gammel moske ble ødelagt i 1992 av fanatiske hinduer.

Nesten 1 milliard mennesker har hatt stemmerett i valget, som ble avviklet i sju faser. Den første begynte 17. april. I løpet av ukene valget har pågått, har flere deler av India hatt en ekstrem hetebølge.

Flere nyheter: