Menu
Pita Limjaroenrat og hans parti Marsj Fremad vant valget i Thailand i mai. Nå har valgkommisjonen varslet at de vil granske om han kunne stille til valg fordi han eier aksjer i et medieselskap. Det er ikke lov ifølge thailandsk valglov. Foto: AP / Sakchai Lalit / NTB

Valgkommisjonen i Thailand gransker statsministerkandidat

Pita Limjaroenrat (42) vant valget i Thailand i forrige måned, men skal nå granskes. Valgkommisjonen vil undersøke om han var skikket til å stille til valg.

Av NTB | 12.06.2023 16:08:59

Politikk: Valgkommisjonen har satt ned en komité som skal undersøke dette, sier kommisjonens leder Ittiporn Boonpracong.

Granskningen knyttes til Pitas eierskap i en TV-kanal, noe som ikke er lov i henhold til thailandsk valglov. Pita har sagt at han arvet aksjene i selskapet fra sin far. Medieselskapet har ikke kringkastet siden 2007.

Pita nekter for å ha gjort noe galt. Hans sosialdemokratiske parti Marsj fremad ble de det største partiet i valget 14. mai og tok en knusende seier over den militærstøttede regjeringen.

400 av de 500 setene i nasjonalforsamlingen var på valg. Ifølge foreløpige tall har de to opposisjonspartiene Marsj Fremad og Pheu Thai sikret seg 292 plasser, mens de militærstøttede partiene må nøye seg med 76. Det endelige valgresultatet blir offentliggjort tidligst 13. juli.

Pita har blant annet lovet å endre landets svært strenge blasfemilover, som innebærer at den minste kritikk mot landets konge kan straffes med flere år i fengsel. Spørsmålet er svært følsomt, og Pita har fått kraftig motstand fra landets konservative og militærstøttede elite.

Han er avhengig av støtte fra både de folkevalgte parlamentarikerne i nasjonalforsamlingens underhus samt 250 senatorer som er utpekt av militæret, for å sikre seg statsministerkandidaturet. Flere senatorer har varslet at de ikke vil stemme på ham.

(©NTB)

Flere nyheter: