Menu
Et eventuelt vaksinasjonsprogram for voksne kan inneholde influensavaksine, pneumokokkvaksine og en kombinert boostervaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Vaksiner deg mot kikhoste

I forbindelse med et økende antall kikhostetilfeller i Norge, minner helsemyndighetene alle voksne om å sjekke vaksinestatusen sin. Denne vaksinen skal du ta hvert tiende år.

Av Egil M Solberg | 10.07.2024 17:56:18

Kikhoste: Vaksine er den beste måten å forebygge kikhoste på, og det er spesielt viktig å beskytte de yngste barna, som er mest utsatt for alvorlige komplikasjoner, ifølge FHI.

Kikhoste starter ofte med forkjølelsessymptomer, før den kraftige hosten setter inn. Sykdommen kan være svært smittsom, spesielt i den første fasen.

– Kikhoste kan være farlig for spedbarn, personer med astma, hjertefeil og svekket immunforsvar,» sier smittevernoverlege Eli Fjeld Falnes i Stavanger kommune til Aftenbladet.

– Det er derfor viktig at vi alle tar vår del for å hindre smitte, sier hun til avisa.

Alle barn i Norge får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne kan sjekke vaksinestatusen sin på Helse Norge sine nettsider og ta en oppfriskningsdose om nødvendig.

Flere nyheter: