Menu
Det er vått på årets Roskilde-festival, og lørdag er det ventet mer uvær. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix / NTB

Uvanlig uvær i Danmark – meteorologer følger med på Roskilde-festivalen

Det er ventet både styrtregn, torden og kraftige vindkast over musikkfestivalen Roskilde lørdag. – Vi forventer at det kan bli riktig voldsomt, sier meteorolog.

Av NTB | 06.07.2024 19:43:22

Ulykker og naturkatastrofer: Værvarselet førte til at flere festivalgjester pakket sammen lørdag og reiste tidligere enn planlagt.

Men tusenvis av mennesker er fortsatt igjen på festivalen, hvor de siste konsertene etter planen skal spilles natt til søndag. Danmarks meteorologiske institutt (DMI) har et våkent øye på festivalen og har meldt både kraftig regn, torden og kraftige vindkast i området lørdag kveld.

– Vi forventer at det kan bli riktig voldsomt, sier vakthavende meteorolog Lars Henriksen.

– Dette været er noe man iblant ser i USA, når det går vilt for seg. Det er meget sjelden at vi ser noe sånt i Danmark, sa han til Ritzau sent lørdag ettermiddag.

De fire skybruddene er registrert ved Emmerlev i Sønderjylland, i Himmerland, på den sørlige delen av Als og på halvøya Røsnæs. Her er det registrert henholdsvis 20,8, 16,2, 17,6 og 15,7 millimeter regn. Nordøst for Samsø har DMI indikasjoner på at det har vært en tornado.

Tordenvær er ikke helt ufarlig på festivalområder, som består av åpne flater og konserttelt med metallmaster. Roskilde-festivalen har i samarbeid med DMI laget en rekke guider til hvordan man skal forholde seg på festivalplassen i tilfelle tordenvær.

Først og fremst er det viktig å søke ly før uværet rammer for alvor. Det kan være i kjøretøy eller i et lavt telt. Står man i åpent landskap, skal man ikke søke ly under trær – særlig ikke et enkeltstående tre, lyder rådet.

– Vi er veldig klar over muligheten for lynnedslag, for da har vi to scener vi ikke kan ha konserter på. Så der er vi beredt på å stenge, sa sikkerhetssjef ved festivalen, Morten Therkildsen, til dansk TV 2 tidligere lørdag.

Lørdagens headlinere på Roskilde er blant annet SZA og PJ Harvey, men de skulle ikke på scenen før uværet er ventet å være over.

Flere steder i det sørlige Danmark var lørdag kveld alt rammet av kraftige haglbyger, skybrudd og vindkast. i Jylland og på Fyn er det falt «gigastore» hagl, forteller Henriksen.

Fullt så ille er det ikke ventet i Roskilde lenger nord, men festivalgjestene er likevel advart.

(©NTB)

Flere nyheter: