Menu
Et regjeringsoppnevnt utvalg vil skjerpe personvernet til elever og studenter i utdanningssammenheng. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Utvalg vil styrke personvernet til norske elever og studenter

Vi må få bedre oversikt over hvilke data som samles inn om barna våre på skolen og hvordan de brukes, mener en ekspertgruppe.

Av NTB | 06.06.2023 13:08:58

Politikk: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) mottok tirsdag en sluttrapport fra gruppa.

– Vi samler stadig inn mer informasjon om elevene våre uten at det er et klart formål med innsamlingen. Denne rapporten gir oss ny innsikt og gode anbefalinger som jeg nå skal sette meg inn i, sier hun.

Hun mener det er viktige innspill som går inn i det store arbeidet med å ta kontroll over digitaliseringen i skolen.

Utvalget, som er en ekspertgruppe for digital læringsanalyse, er nedsatt av regjeringen og har sett på hvordan lærere, skoler, fagskoler og universitets- og høyskolesektoren kan bruke digitale spor for å vurdere og justere læringsprosessen hos sine elever og studenter.

* Et tydeligere rettslig grunnlag for læringsanalyse i hele utdanningsløpet.

* Å utarbeide tydeligere regler for personvern i grunnopplæringen.

* Å etablere ramer for god læringsanalyse i grunnopplæringen.

* Å legge til rette for god personvernpraksis og forsvarlig læringsanalyse

Utvalgsleder Marte Blikstad-Balas sier at når elever og studenter jobber på digitale enheter, legger de igjen masse dataspor som forteller om læringsprosessen deres.

– Det vi har gjort, er å forsøke å gi svar på hvordan data om elever og studenter kan utnyttes på en trygg, etisk og pedagogisk forsvarlig måte for å forbedre læringen, sier hun.

– Derfor ønsker regjeringen å utrede hvordan vi kan opprette en støttetjeneste for kommunene hvor de kan få bistand til blant annet personvernspørsmål ved innkjøp og bruk av læremidler, sier hun.

Brenna legger til at utvalget bekrefter behovet for flere tiltak regjeringen la fram i digitaliseringsstrategien sin tidligere i sommer.

I rapporten har gruppa lagt fram fire hovedanbefalinger som strekker seg over hele utdanningsløpet.

Utdanningsminister Brenna mener vi må få bedre oversikt over hvilke data som samles inn om barna våre og hvordan de brukes.

(©NTB)

Flere nyheter: