Menu
Knut Vassbotn, Deep Wind Offshore. FOTO: Deep Wind Offshore.

Utsira i fokus for havvind

Regjeringen utvider nå områdene på Utsira Nord fra 500 MW til 750 MW. – Kraftfullt, sier CEO Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore.

Av Egil M Solberg | 29.03.2023 18:00:56

Havvind: Utlysningen av Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II viser at regjeringen mener alvor med å nå målet om å doble Norges kraftproduksjon innen 2040, heter det i en pressemelding fra Wind Offshore.

– At de allerede nå ser muligheter for å utvide områdene på Utsira Nord fra 500 MW til 750 MW viser at de mener alvor med å oppskalere satsingen. Størrelse betyr noe, også for kostnadene, sier CEO Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore.

I dag lyste statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland ut de første havvindområdene i Norge.

– Jeg er enig med Olje- og energiministeren: Dette er stort! Dette er viktig for å komme fort i gang i oppbygningen av et hjemmemarked. Med dette tempoet kan Norge ta en ledende global posisjon, særlig innen flytende havvind, sier han.

Utsira i fokus

Under pressekonferansen påpekte både statsministeren og olje- og energiministeren betydningen av at Utsira kommune får noe tilbake for utbyggingen.

– Som statsministeren uttalte får Norges minste kommune utsikt til noe av det største Norge skal gjøre. Alle store industriprosjekter påvirker omgivelsene, og Deep Wind Offshore – med hovedkontor i Haugesund og Utsira utenfor kontorvinduene – er fornøyd med at regjeringen legger vekt på lokale ringvirkninger, sier Vassbotn.

Utviklingen av Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II vil danne grunnlaget for tildeling av 30 GW innen 2040. For å lykkes med en storstilt utbygging, er det avgjørende med sosial aksept, bred lokal forankring og å ta hensyn til omgivelsene.

– Deep Wind Offshore jobber for å sikre lokale arbeidsplasser og verdier. Vi vil gjøre det vi kan for at arbeidsplassene blir igjen her, også etter at turbinene på Utsira Nord er installert i nærområdene våre. I kombinasjon med styrkene til EDF Renewables, som har lang erfaring med utbygging av store havvindprosjekter, har vi troen på at vi kan innfri kriteriene med god margin, sier Vassbotn.

Industrien er klar

Mens Sørlige Nordsjø II skal tildeles etter en auksjonsmodell, skal Utsira Nord tildeles etter kvalitative kriterier. Det vil si en sammensetning av kostnadsnivå, gjennomføringsevne, innovasjon, bærekraft og lokale ringvirkninger.

– Ingeniørene i Deep Wind Offshore og EDF Renewables har jobbet med utvikling av Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II i snart halvannet år – med blant annet utvikling av nye leverandørkjeder, oppbygning av ny kompetanse, hensyn til fugl og fisk og med å involvere lokalsamfunnet, sier Vassbotn.

Han påpeker at kostnadseffektive prosjekter med et så lavt støttenivå som mulig må være et mål for utvikling og utbygging av havvind i Norge. Deep Wind Offshore og EDF Renewables vil bidra til å sikre et mangfold av både utviklere og leverandører i oppbygningen av hjemmemarkedet.

– ­ Få områder kan kombinasjonen av offshorevirksomhet og omstilling bedre enn Haugalandet. I kombinasjon med EDF Renewables formidable gjennomføringsevne er vi sikre på at vi skal levere solide søknader til Olje- og energidepartementet, sier han.

Om Deep Wind Offshore

* Internasjonal utvikler og eier av havvindparker, etablert i 2021
* Hovedkontor i Haugesund, kontorer i Sverige og Sør-Korea
* Industrielle eiere: Knutsen Group, Haugaland Kraft og Sunnhordland Kraftlag

Flere nyheter: