Menu
FÅR UTMERKELSE: Foto: Sigrid M. Jansen / Vinterfestspill

Utnevnelse til St. Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt cand. philol og musiker Erling Dahl jr. (Haugesund) til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Av Egil M Solberg | 20.09.2023 11:16:37

Utnevnelse: Erling Dahl (77) får utmerkelsen for sin innsats for norsk musikkliv.

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement i bystyresalen i Haugesund rådhus med inviterte gjester fredag 22. september 2023 klokken 13.00.

ERLING DAHL JR. (1946) har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv i en årrekke – både i kraft av sine posisjoner i institusjonene han har arbeidet i og gjennom de styreverv og oppdrag han har tatt på seg. Dahl er kjent som en lidenskapelig formidler, og sier selv på spørsmål om hvilket yrke han har: «Lærer!»

Dahl er cand.phil. med pedagogikk og musikk som kjernefag. Han har vært lærer i grunnskolen, spilt flere hundre skolekonserter i Rogaland, og i ti år var han ansatt ved Rogaland Musikkonservatorium.

Fra 1991 til 2004 var Erling Dahl jr. direktør ved Edvard Grieg Museum på Troldhaugen. Denne perioden var preget av sterk vekst og utvikling for museet – ikke bare av besøkstallene, men først og fremst gjennom de faglige aktivitetene som gjorde det til et av verdens ledende komponistmuseer. For dette ble han i 2007 tildelt «Grieg-prisen».

I 2007 ga Dahl ut biografien «Edvard Grieg – en introduksjon til hans liv og musikk». Han har også signert en rekke artikler og skrifter knyttet til Edvard Grieg.

I tillegg til hans arbeid på og for Troldhaugen, har Dahl vært sterkt involvert i programkomiteen og styret for Bergen Filharmoniske Orkester og som rådgiver for Festspillene i Bergen. I 2003-2004 overtok han ansvaret for Festspillene, og var direktør for dem i 2004 og 2005. Da Per Boye Hansen tok over høsten 2005, fortsatte Dahl som programsjef i Festspillene.

I tillegg til sitt engasjement for musikken har Erling Dahl jr. også engasjert seg i museumsorganisasjoner, både nasjonalt og internasjonalt.

Han har sittet i styret for norsk ICOM, The National Council of Museums, og har vært president i ICOMs internasjonale komité for litteratur- og komponistmuseer (ICLM) fra 1995 – 2007.

Gjennom UNESCO/ABM-utvikling har Dahl de siste tre årene vært internasjonal konsulent for utviklingen av et nytt museum i Betlehem, Palestina – det første nye museet på Vestbredden.

Dahl er nå seniorrådgiver i Bergen kommune og Festspillene i Bergen og arbeider særlig med Griegrelaterte forskningsprosjekter.

Flere nyheter: