Menu
USAs sentralbanksjef Jerome Powell kommer tirsdag med signaler om at renten kan heves mer enn tidligere antatt. Foto: Kevin Wolf / AP / NTB

Høyere rentetopp enn først antatt

USAs sentralbanksjef antyder at renten i USA må skrus opp høyere enn først antatt. Årsaken er den sterke utviklingen i januar.

Av NTB | 07.03.2023 16:25:36

Økonomi og næringsliv: – Hvis totalbildet viser at en raskere renteøkning er nødvendig, står vi klare til å øke takten i rentehevingene, sier den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell tirsdag.

Han viser til tall som har kommet inn den siste tiden, uten å være spesifikk. Uttalelsen er Powells første siden et uventet hopp i prisveksten i januar og en uvanlig stor økning i sysselsettingen samme måned.

Nyheten førte til at dollaren styrket seg, mens børsene på Wall Street falt. Dow Jones-indeksen falt med 0,6 prosent, mens den bredere S&P 500 gikk ned rundt 0,8 prosent etter Powells uttalelse. Den teknologitunge Nasdaq-børsen gikk også ned rundt 0,8 prosent etter å ha startet tirsdagens handel så vidt i pluss.

Selv noe av denne uventet sterke økningen i januar kan skyldes mildere vær og andre sesongeffekter, sier Powell at sentralbanken Federal Reserve er bevisst på at det også kan være et tegn på at banken må gjøre mer for å dempe prisveksten. Det kan også bety å gå tilbake til kraftigere renteøkninger enn stegene på et kvart prosentpoeng av gangen, som har vært planen fremover.

Det neste rentemøtet holdes 21.–22. mars. Fredag denne uken kommer en månedlig sysselsettingsrapport, mens de neste inflasjonstallene legges fram neste uke. Disse tallene vil være viktige for dem som fastsetter renten.

Flere nyheter: