Menu
USAs sentralbanksjef Jerome Powell står overfor et vanskelig valg når han torsdag kveld kunngjør om styringsrenta skal heves ytterligere. Foto: AP / NTB

USAs sentralbank må ta vanskelig rentebeslutning

USAs sentralbanksjef Jerome Powell står foran et vanskelig valg når han skal vurdere om styringsrenta bør heves ytterligere.

Av NTB | 22.03.2023 11:04:11

Økonomi og næringsliv: Rentebeslutningen er ventet onsdag kveld, og ifølge The Wall Street Journal forventer markedet at styringsrenta vil bli hevet med 0,25 prosentpoeng til 4,75-5,0.

Den amerikanske sentralbanken har det siste året hevet styringsrenta ni ganger i et forsøk på å få ned inflasjonstrykket i USA, noe den også har lyktes med.

Inflasjonen, som nådde 9,1 prosent sist sommer, har siden falt jevnt og lå i februar på 6 prosent. Dette er imidlertid fortsatt langt over sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

Banken First Republic har også vært på sammenbruddets rand, men har fått tilført 30 milliarder dollar fra elleve av USAs største banker for å unngå kollaps.

Også internasjonalt råder det usikkerhet i bankverdenen, og sveitsiske myndigheter måtte komme storbanken Credit Suisse til unnsetning. Banken ble deretter kjøpt opp av landets største bank UBS.

Både i USA og Europa var det børsoppgang mandag og tirsdag, og onsdag fulgte Asia etter.

– Jeg ville ikke ha helt bensin på bålet og hevet styringsrenten samtidig med at det finner sted en skjerping av finanssystemet som følge av dette sjokket, sier Eric Rosengren som tidligere ledet den amerikanske sentralbankens kontor i Boston, til The Wall Street Journal.

Andre mener at den amerikanske sentralbanken vil miste troverdighet dersom den nå gir etter for presset og tar en pause i rentehevingene.

– Powell har kjempet såpass mye for å få troverdighet som inflasjonsbekjemper. OM det ikke gjøre noe nå så vil det framstå som helt galt med tanke på de data vi har fått angående inflasjonen, sier økonomen Ellen Meade ved Duke-universitetet i North-Carolina.

Rentehevingene har imidlertid bidratt til en bankkrise, som tidligere i måneden fikk Silicon Valley Bank og Signature Bank til å ryke over ende.

Økonomer frykter at en ny renteheving skal bidra til ytterligere uro i bankverdenen og finansmarkedene, selv om optimismen har rådet på verdens børser de siste dagene.

– En renteheving på 0,25 prosentpoeng vil få svært liten effekt på inflasjonen, men kan få desto større effekt på finanssystemet, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: