Menu
Senator Dianne Feinstein er død, 90 år gammel. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USAs eldste senator Dianne Feinstein er død

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein er død, 90 år gammel. Hun var Senatets eldste medlem.

Av NTB | 29.09.2023 15:13:38

Politikk: Dianne Feinstein satt i Senatet for California siden 1992 og er den kvinnen som lengst har vært senator. Fem ganger ble hun gjenvalgt, sist i 2018.

90-åringen har lenge vært syk, og var i lange perioder den siste tiden fraværende fra Senatet. Hun kunngjorde nylig at hun ikke ville stille til gjenvalg i 2024.

Hun var blant annet den første kvinnelige lederen av Senatets etterretningskomité og var senere Demokratenes høyst rangerte medlem av justiskomiteen.

Feinstein var blant annet kjent for å være tilhenger av strengere våpenkontroll og ledet an da det første forbudet mot angrepsvåpen ble innført. Som leder av etterretningskomiteen var hun også sentral i å dokumentere CIAs tortur av mistenkte utenlandske terrorister.

Før hun første gang ble valgt til senator, var hun ordfører i San Francisco. Hun overtok etter at ordfører George Moscone og bystyremedlem Harvey Milk ble skutt og drept på rådhuset. Feinstein, som jobbet hos ordføreren, var blant de første som løp inn på kontoret til Moscone da hun hørte skuddene.

Da hun kjente etter pulsen, kom fingeren hennes inn i et kulehull, og erfaringen bidro sterkt til hennes sterke interesse for å begrense salg av våpen.

Feinsteins død forrykker ikke balansen i Senatet, der Demokratene har 51 medlemmer og Republikanerne 49. Trolig utpeker Californias demokratiske senator Gavin Newsom raskt en ny demokrat til stillingen.

(©NTB)

Flere nyheter: