Menu
USA vil forsyne Ukraina med slike stormpanservogner. Foto: AP / NTB

USA og Tyskland sender stormpanservogner til Ukraina

USA vil sende flere Bradley stormpanservogner til Ukraina, opplyser Det hvite hus. Tyskland skal levere Marder-stormpanservogner.

Av NTB | 05.01.2023 20:35:13

Politikk: President Joe Biden bekreftet opplysningene etter en samtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz torsdag.

Bradley-vognene er lett pansret, bevæpnet og kan frakte rundt ti soldater. Den amerikanske hæren har benyttet disse siden 1980-tallet. Amerikanerne har tusenvis av Bradley-er, men har lenge vurdert å erstatte dem med nyere versjoner.

Tyskland har foreløpig ikke sagt hvor mange panservogner de sender.

Pentagon har alt forsynt Ukraina med over 2.000 militære kjøretøy, men Ukraina har bedt om flere – blant annet stridsvogner som amerikanske Abrams. Det får han ikke denne gangen heller.

Kongressen bevilget i forrige måned ytterligere 450 milliarder kroner i militær og sivil støtte til Ukraina, som ble invadert av sin nabo Russland i februar i fjor.

Rundt 50 Bradley-vogner inngår i en militær hjelpepakke verdt tre milliarder dollar, opplyser amerikanske tjenestemenn. Det er ventet at pakken formelt vil bli presentert fredag, opplyser ikke navngitte kilder til nyhetsbyråene Reuters og AP torsdag. Dette er den største pakken med militært utstyr USA hittil har gitt til det krigsherjede landet.

Da han besøkte den amerikanske Kongressen i desember, sa president Volodymyr Zelenskyj at militær bistand til Ukraina ikke er veldedighet, men en investering i felles sikkerhet. USA har så langt gitt over 21 milliarder i støtte til Ukrainas sikkerhet. Nylig lovet landet også å levere luftvernsystemet Patriot til å bekjempe russiske droner.