Menu
USA krever løslatelse av menneskerettsaktivisten Patrick Zaki, som ble dømt til tre års fengsel av en domstol i Egypt denne uka. Her er han avbildet sammen med søsteren da han ble løslatt etter 22 måneder i varetekt i desember 2021. Foto: EIPR / AP / NTB

USA krever at Egypt løslater fengslet menneskerettsaktivist

USA er bekymret over dommen mot menneskerettsaktivisten Patrick Zaki og krever at han straks løslates.

Av NTB | 19.07.2023 14:12:59

Kriminalitet og rettsvesen: Zaki ble tirsdag dømt til tre års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å spre falske nyheter i en artikkel om diskriminering av koptisk kristne i Egypt.

32-åringen, som jobber for menneskerettsgruppen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), har tidligere sittet 22 måneder i varetekt. Han ble løslatt i desember 2021, men pågrepet på nytt etter at dommen falt tirsdag.

– Bekymret over dommen på tre år mot den egyptiske menneskerettsforsvareren Patrick Zaki, heter det i en Twitter-melding fra utenriksdepartementet i Washington.

USA krever videre at «han og andre som på urettmessig vis er fengslet, øyeblikkelig blir løslatt».

60.000 såkalte regimekritikere, blant dem journalister, fredelige aktivister og menneskerettsforkjempere, sitter i dag fengslet i landet, blant annet anklaget for «terrorisme», ifølge Human Rights Watch.

Egypt har lenge vært en nær alliert av USA i Midtøsten.

– Hvor er yndlingsdiktatoren min, ropte Donald Trump i forkant av et møte med Sisi i 2019.

Mye av militærhjelpen går til innkjøp av amerikanske våpen og utstyr, men blant Demokratene har det lenge vært misnøye med at USA har lukket øynene for de massive overgrepene i Egypt.

Biden har vært tilbakeholden i sin hyllest av den egyptiske presidenten og holdt i fjor tilbake 1,3 milliarder kroner med krav om bedring av menneskerettighetene i landet.

Den samme uka ga imidlertid Det hvite hus grønt lys for salg av våpen og militært utstyr for over 25 milliarder kroner til Sisis regime.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, som kom til makten i et militærkupp i 2013, slår hardt ned på all opposisjon.

De siste 50 årene har Egypt mottatt mer amerikansk pengestøtte enn noe annet arabisk land. Bare Israel og Ukraina mottar nå mer amerikansk militærhjelp enn Egypt, som vanligvis får over 13 milliarder kroner i året.

(©NTB)

Flere nyheter: