Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjorde onsdag at regjeringen vil anerkjenne Palestina som stat. Det vekker reaksjoner i Israel. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

USA advarer Israel mot å holde tilbake palestinske penger

Det hvite hus advarer Israel mot å holde tilbake penger som tilhører den palestinske selvstyremyndigheten som gjengjeldelse for beslutningen om anerkjennelse.

Av NTB | 22.05.2024 21:20:31

Politikk: Norge har siden februar vært mellomstasjon i en ordning der palestinske skattepenger som samles inn av Israel, overføres til palestinske selvstyremyndigheter.

Etter Norges anerkjennelse av Palestina som stat onsdag, er imidlertid ordningen i fare. Det får USA til å reagere.

– Jeg mener det er feil på strategisk grunnlag, fordi å det å holde tilbake penger destabiliserer Vestbredden og undergraver arbeidet for sikkerhet og velstand for det palestinske folket – et arbeid som er i Israels interesse. Jeg mener det er galt å holde tilbake penger som gir grunnleggende nødvendigheter og tjenester til uskyldige mennesker, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Det er veldig logisk at USA gjør dette, fordi USA og Norge utviklet ordningen i fellesskap for å løse opp i stor og viktig floke. Israel har holdt tilbake penger som juridisk sett er palestinske penger, sier Eide til NTB.

– Palestinske myndigheter kunne ikke betale ut lønninger, noe som ble en veldig alvorlig krise. USA og Norge samarbeidet for å finne en løsning, så at man skal straffe Norge ved å holde tilbake disse pengene er ganske rart. Dette er penger som tilhører palestinerne, fortsetter utenriksministeren.

– Jeg tror israelerne vil få betydelige problemer med amerikanerne, Biden har engasjert seg mye i dette, sier han.

Den israelske håndteringen av palestinske skattepenger skjer i tråd med avtaler inngått på 1990-tallet. Etter angrepet 7. oktober ble imidlertid pengeoverføringene til selvstyremyndighetene på Vestbredden stanset av finansminister Bezalel Smotrich. Avtalen fra februar der Norge er mellomstasjon fikk overføringene i gang igjen.

Etter onsdagens norske anerkjennelse av Palestina som stat, varslet Smotrich at han ville oppheve denne ordningen som en gjengjeldelse, melder nyhetsbyrået AP.

– Norge var den første til å ensidig anerkjenne en palestinsk stat i dag og kan ikke være en partner for noe som har med Judea og Samaria å gjøre, skrev ytre-høyre-politikeren i en melding på X/Twitter.

– Hvert land har rett til å ta sine egne avgjørelser, men USAs standpunkt er klart sa han.

Utenriksminister Espen Barth Eide er ikke overrasket over Sullivans utspill. Han sier at president Joe Biden har engasjert seg personlig for å få ordningen på plass.

Beslutningen fra Norge, Irland og Spania om å anerkjenne Palestina som stat ble møtt med raseri i Israel.

Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan omtalte også de tre europeiske landenes anerkjennelse. Han rettet ikke direkte kritikk mot avgjørelsen, og sa at president Biden støtter en tostatsløsning – men bare etter forhandlinger mellom partene.

Flere nyheter: