Menu
Et ungarsk flagg henger side om side med et EU-flagg på en bygning i Budapest. Tirsdag vedtok den ungarske nasjonalforsamlingen en lov som skal begrense det som omtales som «utenlandsk innflytelse». Foto: Denes Erdos / AP / NTB

Ungarn vedtok omstridt lovpakke rettet mot «utenlandsk innflytelse»

Nasjonalforsamlingen i Ungarn har vedtatt en lovpakke for å begrense det de kaller utenlandsk innflytelse og forsvare «nasjonal suverenitet».

Av NTB | 12.12.2023 20:50:21

Politikk: Lovpakken blir av kritikere sett på som et forsøk fra Ungarns statsminister Viktor Orbans regjering på å dempe kritiske røster foran neste års valg til EU-parlamentet og lokalvalg.

Lovene, som trer i kraft 1. februar neste år, gjør utenlandsk finansiering av valgkamper ulovlig og etablerer en ny etat for «vern av suvereniteten» som vil ha myndighet til å drive etterforskning.

Europarådet ba Ungarn i november om å droppe lovforslaget og sa det utgjorde en betydelig risiko for menneskerettighetene. Også menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har kritisert loven, og frykter at den vil ramme arbeidet til organisasjoner og journalister.

(©NTB)

Flere nyheter: