Menu
St. Sophia-katedralen i Kyiv står på Unescos verdensarvliste. Bildet er tatt da statsminister Jonas Gahr Støre besøkte katedralen i fjor. Foto: Javad Parsa / NTB

Unesco setter ukrainske Kyiv og Lviv på listen over truet verdensarv

Unesco setter St. Sofia-katedralen i Ukrainas hovedstad Kyiv og gamlebyen i den vestukrainske byen Lviv på listen over truet verdensarv.

Av NTB | 15.09.2023 16:22:40

Kultur og underholdning: Unesco er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Avgjørelsen ble tatt på Unescos verdensarvkomités årlige møte, som pågår i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh.

Lederen for Unescos verdensarvprogram anbefalte i forkant av møtet at både St. Sofia-katedralen og det historiske sentrum av Lviv skulle plasseres på listen over truet verdensarv.

– Disse stedene trues med ødeleggelse. Det har vært angrep på buffersonene rundt disse stedene, og vi vet ikke hva som vil skje i framtiden, sa Lazare Eloundou tidligere i september.

Det følger ingen håndhevingsmekanisme med beslutningen, men den kan bidra til å avskrekke Russland fra å angripe kulturarven.

Sentrum av havnebyen Odesa står allerede på listen over truede verdensarvsteder. Flere av bygningene her ble ødelagt i et angrep i slutten av juli.

Unesco har registrert ødeleggelse på 270 kultursteder i Ukraina siden Russlands fullskala invasjon av nabolandet startet 24. februar 2022.